RS Torekov summerar sitt 2023

Bogsering i natten, kapsejsad båt och sjuktransporter under arla morgon. RS Torekov stänger 2023 och summerar året som gått.

Nyhet
Carl-Hampus Olsson
Publicerad29 jan 2024 RS Torekov
Rs Torekovs enhet Rescue Gripen.

Vi har lämnat 2023 bakom oss och summerar ett sjöräddningsår av intensiva uppdrag och insamling till ny räddningsenhet. När vi går in i 2024 är vi ca 25 frivilliga sjöräddare på stationen som är redo att lämna kaj 15 minuter efter att larmet går. Allt för att skapa en trygghet i vårt normala farvatten runt Hallands Väderö, Skälderviken och Laholmsbukten men kan sträcka sig betydligt längre.

Våra uppdrag under 2023 

Under år 2023 genomförde vi totalt 50 utryckningar. Av dessa var 16 sjöräddningsuppdrag och 34 förebyggande utryckningar. Vi har också lämnat kaj för övning 57 gånger. Vill du läsa mer om våra uppdrag kan du se RS Torekovs larmrapporter här. Här nedan kommer ett urval.

Nödsändare - Brand i båt

2023-06-20 kl. 14.03 

Under färden mot haveristens båt ser vi två explosioner med stora eldflammor, vilket troligtvis var gasolflaskorna ombord som exploderade. Samtidigt får vi information om att den drabbade personen har satt sig i säkerhet i sin livbåt. En förbipasserande båt har föredömligt tagit hand om haveristen. Räddningsledaren ger oss i uppdrag att lokalisera båten och föra över personen till vår båt för att transportera personen till väntande ambulanspersonal i Torekov. När vi anländer till Torekov hamn möter ambulanspersonalen upp och genomför en noggrann kontroll av den drabbade. De konstaterar att personen mår relativt bra, även om hen är mycket chockad och stressad. Vi tar gemensamt med personen in i stationshuset för att ge lugn och trygghet. Allt slutar väl.

RS Torekov ute på uppdrag efter brand på båt
Stora eldflammor kommer från haveristens båt.

Roderhaveri i Skälderviken

2023-07-01 kl. 12.39

Mitt under ett pågående medlemsuppdrag ringer en annan medlem som har fått roderhaveri på sin båt i Skälderviken. Vi kollar av läget men eftersom det inte var akut fortsätter vi med befintligt uppdrag och färdigställer det i sin helhet. 45 minuter efter att andra medlemmen ringt in kan vi gå mot positionen cirka 9 distans bort. På plats kollar vi av besättningen. Det gungar och går lite sjö, men alla ombord mår bra. Vi kopplar upp och bogserar cirka 4 distans till haveristens hemmahamn i Skälderviken. I hamn är besättningen glada och tacksamma för vår hjälp, den minsta har varit glad och på topp hela resan så han avlönas med en Nallebjörn från oss.

Prio 1 Sjuktransport Väderön

2023-08-03 kl. 06.33

Larm från Sjö- och Flygräddningscentralen (JRCC) angående sjuktransport från Hallands Väderö inkommer kl 06.33. Vi tar med Ambulanspersonal i Rescue Gripen och kör skyndsamt mot Sandhamn. Nisse som jobbar på Väderön och är frivillig sjöräddare anmälde sig att köra fyrhjuling vid behov, det visade sig vara väldigt passande då patienten fanns i närheten av Fyren. Transport till Sandhamn med fyrhjuling sedan vidare med Rescue Gripen till hamnen i Torekov.

Kapsejsad båt Laxvik

2023-08-06 kl. 15.05

Larm från JRCC om kapsejsad båt och behov av hjälp med kustnära sök efter försvunna personer. Vid ankomst till den kapsejsade båten hade alla tre ombord påträffats av Räddningstjänsten Halmstad och av Rescue Hans Laurin samt SAR helikopter. Vår uppgift efter samråd med Polisen blev att ta loss den uppochnervända båten från fiskenätet den satt fast i. Efter lossdragning lämnade vi över båten till HMS Lindeskär för bogsering till Halmstad.

Båt som har kapsejsat utanför Laxvik
RS Torekov får larm om kapsejsad båt den 6 augusti.

Nattbogsering

2023-08-14 kl. 22.20 

Förebyggande utryckning sex distans väster om Hallands Väderö. Kl 22.20 blir vi kontaktade av en medlem som har roderhaveri och driver mitt i farleden mellan Danmark och Sverige. Vi påbörjar bogsering och säker kurs mot Torekov. Framme i trygg hamn kl. 01.40.

Förebyggande utryckning för RS Torekov
Medlem får roderhaveri och driver mitt i farleden.

Ny räddningsbåt på gång 

Året 2023 har präglats av flertalet sjöräddningsuppdrag, medlemsuppdrag samt många övningar. Förutom att driva vår verksamhet så har vi jobbat med insamlingen till vår nya räddningsbåt vilket har varit lyckosamt. Genom generösa donationer från lokala företag, stiftelser och familjer så är vi på god väg att nå målet.

Vår nya räddningsbåt kommer tillsammans med övriga enheter och utrustning på stationen hjälpa oss att hålla en hög sjöräddningsservice runt Bjäres kuster och närliggande vatten under många år framöver.

K12 en del av nästa generation räddningsbåtar
Insamling till en ny räddningsbåt har präglat 2023 för stationen. 

Ge en gåva eller din tid till stationen

Vi är alltid i behov fler frivilliga sjöräddare för att kunna utföra vårt uppdrag på bästa sätt. Vill du bidra med din tid kan du bli frivillig sjöräddare hos oss. Du kan läsa mer om vad det innebär att vara frivillig på den här sidan. Du kan även hjälpa oss med insamlingen till vår nya räddningsbåt. Kontakta oss på rs.torekov@ssrs.se eller ring på 070-580 81 41 för att få mer information. 

Tack till alla som har stöttat oss 2023 

Slutligen vill vi passa på att tacka alla medlemmar, vänfamiljer, sponsorer och samarbetspartners för att ni fortsätter att stötta oss. 

Den största donationen

Den mest ovärderliga donation RS Torekov får är tiden och engagemanget från alla frivilliga sjöräddare på Bjärehalvön. Vi glömmer inte heller den tid våra familjer låter oss lägga ner i vår verksamhet. Att få ihop familjepusslet är inte alltid lätt och vi vet att det krävs extra förståelse från familjen att kunna vara verksam i Sjöräddningssällskapet. Ett extra stort och varmt tack till dem.