RS Vadstena/Motala summerar 2018

År 2018 blev ett rekordår för Sjöräddningssällskapet Vadstena-Motala på 83 larm/uppdrag sedan stationen startade år 1999 då vi hade cirka 10 stycken bara.

Nyhet
Erik Molander
Publicerad1 jan 2019 RS Vadstena/Motala
Sjöräddningsbåtar från RS Vadstena/Motala
Fotograf:Erik Molander

Föregående år (2017) var det totalt 44 larm/uppdrag. Exakt vad ökningen består i är inte helt lätt att besvara, men trolig anledning är det fina vädret som gjorde att antal båtar som befann sig på sjön ökade och i kombination med lågvatten i Vättern så är det troligt att detta är några av orsakerna menar stationsansvarig Håkan Andersson.  

Räddningslarm 2017, 17 st.  Räddningslarm 2018, 30 st.  
Förebyggande utryckningar 2017, 27 st. Förebyggande utryckning 2018, 53 st.  

En annan orsak var även att svävaren Rescue Vadstena Sparbank fick göra fler uppdrag än normalt under år 2018 då det var is ganska långt in på vårkanten.

Ny räddningsenhet

Till sommaren fick vi en ny sjöräddningsenhet vilket vi rapporterade om i denna artikel tidigare. Rescuerunner Allan Öhman som är en vattenskoter är nytillskottet. Med denna farkost kan vi göra bättre och snabbare insatser vid badplatser så som Hargebaden, Varamon, Vätterviksbadet, Nässja, Tycklinge m.fl. berättar stationsansvarig Håkan Andersson. Han fortsätter berätta att med denna farkost kommer man även kunna hjälpa kommunala räddningstjänster vid incidenter i insjöar då Rescuerunnern står på trailer och snabbt kan förflyttas.  

Test av ny kajplats

I somras erbjöds vi av Mörtvikens båtklubb i Motala att få ha våra båtar där de veckor vi var i Motala (vi jobbar även från Vadstena). Det hela har fallit väl ut och under år 2019 har vi för avsikt att påbörja ett projekt att samla in pengar för att bygga ett stationshus i just Mörtviken. Detta kommer vi få anledning senare i vår att återkomma kring då det blir ett stort projekt där vi kommer behöva samla in pengar m.m.  
 

Besättningsläge

Under säsongen har vi fått tre nya sjöräddare och nygammal som återkommit till oss vilket vi tycker är roligt. Vi kommer fortsätta söka nya frivilliga sjöräddare som kan bemanna våra båtar från Vadstena framförallt, men även några från Motala.

Sponsorer och donatorer

Vi vill tacka alla som stöttat oss under 2018.

På kommande

År 2019 kommer vi fortsätta rekytera fler frivilliga sjöräddare och även "landpersonal" som kan hjälpa oss med service och underhåll. 

Vi kommer dra igång ett stort projekt med en insamling till ett stationshus.

I slutet av år 2019 kommer vi förändra i vår båtflotta, men den karamellen suger vi på en stund till....