RS Vadstena/Motala summerar 2020

En ökning av uppdrag och larm på nästan 100 % jämfört med föregående år. Trots detta fungerade stationen utmärkt och de frivilliga sjöräddarna, deras arbetsgivare och de som donerar pengar till oss förtjänar ett stort tack!

Nyhet
Erik Molander
Publicerad1 jan 2021 RS Vadstena/Motala
Svävaren Rescue Länsförsäkringar Östgöta 2 på sjön
Fotograf:Erik Molander

Statistik

- Med tanke på ”hemestrar” så räknade vi med en viss ökning av uppdrag och larm så vi är inte helt överraskade säger Håkan Andersson som är stationsledare hos Sjöräddningssällskapet Vadstena-Motala. Han är dock förvånad att det inte varit fler larm vid badstränder så som Hargebaden, Varamon, Vätterviksbadet osv.

- Det har varit ganska centrerat till uppdrag och larm i Vadstena kommun och Motala kommun som utmärker sig mest. På tredje plats kommer Askersund kommun men det är inte så många uppdrag där berättar Håkan Andersson.

- I Karlsborg kommun, Hjo kommun, Ödeshög kommun och Jönköping kommun har det varit väldigt få uppdrag och larm under år 2020 för vår del, vilket är liknande med tidigare år säger Håkan Andersson som oxå påpekar att i Jönköping län på Vättern hanteras de flesta uppdragen och larmen av SSRS på Visingsö.

- Vi har även haft ett antal larm på insjöar i Tranås kommun, Ydre kommun, Åtvidaberg kommun och Linköping kommun under år 2020 vilket vi ser positivt på att vi används på fler ställen än Vättern avslutar Johan Weber som är ställföreträdande stationsledare.

Totalt antal uppdrag och larm för SSRS Vadstena-Motala.
Totalt antal uppdrag och larm för SSRS Vadstena-Motala.
Totalt antal räddningslarm för SSRS Vadstena-Motala.
Totalt antal räddningslarm för SSRS Vadstena-Motala.

Totalt antal räddningslarm för SSRS Vadstena-Motala.

Utdrag ur loggboken 2020

* 10-12/1 Vi deltar med vår helt nya svävare ”Länsförsäkringar Östgöta II” på den nationella svävarträffen i Orsa.

* 11/1 Båt sjunker på Vättern med tre personer ombord.

* 18/4 Båt vattenfyllts och två personer är nedkylda i vattnet på sjön Boren.

* 20/5 En båt har hamnat mer eller mindre på golfbanan i Tranås och ett sök efter fler skadade personer inleds.

* 9/5 Brand på ö i Vättern.

* 19/9 Skadad person på ö som behöver hjälp.

* 5/10 Polisen önskar hjälp i ett eftersök.

* 11/10 Båtbrand på Vättern.

Vid flera av larmen som varit har vi samverkat med andra aktörer kring Vättern, b.la de kommunala räddningstjänsterna, ambulans, polis, SOS Alarm, Sjöfartsverkets sjö- & flygräddningscentral JRCC, Kustbevakningen, Försvarsmakten m.fl.

Kan låta som en klyscha, men tillsammans är vi starka!

IVPA, i väntan på ambulans

Under år 2020 startade SSRS i Vadstena-Motala upp IVPA, i väntan på ambulans för att hjälpa Region Östergötland med sjukvård till sjöss och på öar. Det känns skönt att vi hunnit utbilda besättningen som planerat även om det tog längre tid då vi fick köra i smågrupper för kunna upprätthålla distans till varandra på grund av Covid säger Frida Lundin som varit med på alla utbildningarna som instruktör.

Miljöräddningssläp till stationen

I år sjösatte vi miljöräddningssläppet och har nu en beredskap för miljöräddning till sjöss i Vättern och kommer till nästa år ha beredskap för kunna traila den på lastväxlarflak till andra sjöar och platser där ett behov uppstår berättar Lars-Olov Jonsson och Kristoffer Kenell som är ansvariga för miljöräddningssläpet.
 

Framtid

Stationshus
Insamling pågår till ett stationshus i Mörtviken i anslutning till våra båtar. 

- Efter mycket projektering och tillstånd m.m. så drog vi igång insamlingen till stationshus innan sommaren berättar Oliver Henriksson som håller ihop trådarna kring det kommande stationshuset.

- Vi är idag utspridda med våra båtar och svävare samt saknar ett ställa att ha allt samlat samt framförallt kunna samla besättningen innan och efter larm. Vi har behov av att få hjälp av stiftelser, företagare, organisationer, privatpersoner m.fl. för att få till stationshuset berättar Oliver Henriksson. 

- Det kan röra sig om pengar, men även material eller arbetskraft förklarar Oliver Henriksson och hoppas på att allmänheten vill hjälpa till att få  stationshuset på plats för sjöräddarna vilket gör att det blir smidigare och effektivare att bedriva sjöräddnig avslutar Oliver Henriksson.

Se en film om stationshuset, klicka här!

Båtbyte
Innan sommaren 2021 är här hoppas vi kunna pressentera en annan täckt räddningsbåt på stationen Vadstena-Motala. 
Vår nuvarande täckta båt Rescue Skeppskär som är den äldsta operativa båt inom SSRS har nyligen ställts upp på land och kommer avyttras från vår organisation.

Arkivbild när Rescue Skeppskär samövar med Försvarsmakten Malmen Linköping på Vättern utanför Vadstena.

Bli frivillig sjöräddare?

Vill du bli frivillig sjöräddare på stationen Vadstena-Motala? Vi har fått in några elever sista tiden berättar Henrik Elsehamn och Rasmus Gunnbäck som hållit i deras utbildning. Tveka inte på att kontakt oss då vi alltid kan bli några fler!