Så ska du göra om du hamnar i kallt vatten
De första minuterna gäller det att klara chocken. Därefter är det dags att agera. Så här ska du göra om olyckan är framme i vinter och du hamnar i iskallt vatten – och hur du bäst agerar för att hjälpa någon annan.

Alla som någon gång tvingat sig kvar i en dusch utan varmvatten kan föreställa sig hur kroppen reagerar när den utsätts för omedelbar kyla i form av riktigt kallt vatten. Pulsen ökar, andningen påverkas och man börjar flämta. Står du i duschkabinen kan du välja att uthärda den första stunden innan kroppen vant sig, eller vänta med duschen till dess att varmvattnet är tillbaka. För den som gått igenom isen eller trillat av en båt vintertid är alternativen färre. Flämtreflexen kan göra att man drunknar redan efter ett par sekunder
Så räddar du dig själv
Kom till ytan och andas luft
När du hamnar i vatten är den första utmaningen att komma upp till ytan och börja andas luft. Många drabbas av ofrivillig inandning, och förmågan att hålla andan försämras kraftigt. Väl vid ytan skall du ta det lugnt, särskilt om du dragit kallsupar. Flyt på flytvästen och hämta andan innan du kraftsamlar för att ta dig upp igen.
Gör upp en plan
När du lugnat ner dig en aning är det dags att orientera sig och göra upp en plan. Går det att ta sig upp ur vattnet – gör det. Går inte det – sikta på att hålla dig fast i något – bryggan, iskanten eller dylikt.
Använd dina händer
Händerna är det första som slutar fungera, så gör vad du måste med dem så snabbt som möjligt. Försök larma om du kan, dra åt flytvästens remmar, stäng igen kläderna och ta på huva. Försök påkalla uppmärksamhet med alla medel.
Använd ditt huvud
Om du är så nära land att du tror att du kan simma dit, tänk på att omdömet försämras snabbt av rädsla, stress och kyla. Formulera en plan så fort som möjligt och håll dig till den! Om du bedömer det som att det inte går att simma är det mycket bättre att ligga still och spara på energin än att ”göra ett försök”. Kylan kommer att göra dina rörelser svaga och simningen ineffektiv, vilket kan vara slöseri med livsviktigt energi.
Spara energi
Om du blir liggande i vattnet: spara på energi och skydda luftvägarna till varje pris. Ska du röra dig för att skapa värme – använd benen och inte armarna eftersom blod i armarna kyls snabbare än i benen.
Så hjälper du andra som hamnat i kallt vatten
Öppna luftvägarna
Det viktigaste är inte att få upp personen ur vattnet, utan att få upp luftvägarna. Kan du inte lyfta eller få upp personen ur vattnet, håll upp huvudet och ge inblåsningar redan i vattnet om personen inte andas själv.
Tänk på din egen säkerhet
Se över läget så att du inte själv hamnar i samma situation som den nödställde. Larma innan du vidtar några andra åtgärder.
Använd redskap
Använd något mellan dig och den drabbade så att du inte riskerar att dras ner i vattnet. Egentligen går det bra med vad som helst som den drabbade och du själv kan greppa om, en livboj är perfekt.
Håll upp huvudet
Kan du inte lyfta eller få upp personen ur vattnet, håll upp huvudet. Ge inblåsningar om personen inte andas själv. Om du ska lyfta upp någon: ta en jacka eller tröja och gör ett sling du kan lyfta i genom att trä plagget runt kroppen och under armarna, i stället för att dra direkt i händerna eller armarna. Var beredd på att personen plötsligt kan tappa taget eller svimma.
Övervaka tills sjukvårdare anländer
Om du får upp personen och denne är medvetslös: gör inblåsningar och följ den vanliga HLR-proceduren. Låt någon annan hämta filtar för att svepa in personen i. Om personen andas men är medvetslös eller kraftlös, lägg i stabilt sidoläge. Klipp bort blöta kläder och isolera med filtar eller annat du kommer åt. Övervaka tills sjukvårdare anländer.
Ta bort blöta kläder
Om personen kan gå, sitta, eller prata, så ta bort blöta kläder och isolera enligt ovan. Övervaka hela tiden och ge söt dryck hellre än varm. Om personen hostar eller verkar ansträngd bör den in till sjukhus för kontroll.