Sjöräddaren med den välkända rösten

Med en lögn. Så började en av Sveriges mest rutinerade radioprofiler sin karriär i slutet av sjuttiotalet, endast 17 år gammal. Ray Matson gjorde det enkelt för sig – han bara knallade in på Sveriges Radio och frågade om han fick göra radio.

Reportage
Maritha Arcos
Publicerad30 apr 2024
Sjöräddaren Ray Matson sitter vid mikrofonen
"De frågade om jag hade sänt radio innan, och jag svarade ”ja”. Det var naturligtvis en blålögn" berättar Ray Matson. Fotograf:Emil Nordin

Med en lögn. Så började en av Sveriges mest rutinerade radioprofiler sin karriär i slutet av sjuttiotalet, endast 17 år gammal. Ray Matson gjorde det enkelt för sig – han bara knallade in på Sveriges Radio och frågade om han fick göra radio.
De frågade om jag hade sänt radio innan, och jag svarade ”ja”. Det var naturligtvis en blålögn, men den gick tydligen hem, för jag fick testköra och sedan blev jag kvar, säger Ray.

Första anhalten blev ungdomsprogrammet BitBox i P4. Efter att ha spelat ny musik i flera år tog Ray steget vidare till P3, där han gjorde både nattradio och morgonprogram. I dag är hans röst kanske mest känd från kommersiell radio, där han jobbar som programledare på Mix Megapol, Rockklassiker och Radio Treby. Dessutom finner man honom vid mikrofonen på Gold FM, där han och hustrun Malin sänder tillsammans.
Jag är lite av en kameleont. När jag sänder Rockklassiker till exempel, då blir det en Ray med mer attityd. Det funkar ju inte att ”ava” (avannonsera) Ace of spades med P4-rösten.

Ray sänder nästan allt från sin hemmastudio på en hästgård, vackert belägen sydost om Växjö. Här utbildar han och Malin också elever från hela Skandinavien i hästterapi, sadelutprovning och träningslära för hästar.
Jag brukar säga att jag har tre ben; radion, hästarna och sjöräddningen. Den röda tråden är att allt är roliga grejer som jag verkligen tycker om att göra.

Ray, som nu är inne på sitt fjärde år som frivillig sjöräddare på RS Växjö, har börjat få hoppa in som gruppchef för sitt jourlag och är handledare för sjukvården.
Jag gillar att köra båt och att hjälpa människor, det är två goda skäl att engagera sig. 

Hur blir du en bättre sjöräddare tack vare ditt jobb? 
– Jag har lätt att prata med folk. När man jobbar med radiolär man sig att snabbt sätta sig in någons situation och ”landa” kommunikationen. 

Om Ray Matson, 61 år

Gör: Programledare i radio och hjälper ”hästmänniskor” med utveckling.
Bor: Växjö
Familj: Fru, tre vuxna barn, sex barnbarn, tre hundar och fyra hästar.
Station: RS Växjö.
Antal år som sjöräddare: Fyra
Det bästa med att vara sjöräddare: ”När man får möta glädjen hos de människor man hjälpt.”