Stödet från kollegorna gör det möjligt
Fredrik Anderberg tog över sin farfars gamla snipa för femton år sedan och har spenderat många timmar i Göteborgs skärgård. Viljan att själv hjälpa till på havet har funnits där länge, men det långa avståndet från hem och arbete till stationen i Hovås satte stopp.
– Flera skolkamrater var frivilliga, och jag har själv behövt hjälp en gång, men det gick inte att få ihop tiden tyvärr.
När flyttlasset gick till Tjörn för fyra år sedan öppnades en möjlighet och Fredrik hörde av sig till stationen i Stenungsund och anmälde sig som frivillig sjöräddare. Nu har han flyttat igen, denna gång in till Stenungsund, och har bara ett par minuter mellan stationen och arbetet. Fredrik är platschef på Derome, ett familjeägt byggvaruföretag inom träindustrin, och att kombinera arbetet med jour var 6:e vecka har aldrig varit något större bekymmer.
– Min arbetsgivare och mina kollegor stöttar mig fullt ut. Det fungerar tack vare deras stöd. Många har själva båt och tycker att det vi gör är viktigt. När jag kommer tillbaka efter ett larm är det många som undrar hur det har gått.
Som platschef leder han ett team på tjugo personer och det är framförallt ledarskapet som han tar med sig till räddningsstationen och frivilliguppdraget. Samtidigt är det också det han får med sig tillbaka till arbetet, eftersom sjöräddarna arbetar i ett team och tar många beslut när de är ute på larm. Han beskriver det som en positiv spiral som bara gör honom till en bättre ledare. Även sjukvårdskunskaperna är något han har stor nytta av utanför sjöräddningsuppdraget.
– Jag märker att min reaktionsförmåga är betydligt snabbare nu. När det väl händer något känner jag mig trygg i att jag vet vad jag ska göra. Det sitter i ryggmärgen på ett annat sätt än tidigare.
Att hjälpa andra har alltid varit drivkraften hos Fredrik. Han tipsar om appen SMSlivräddare för den som har sjukvårdskunskaper och bor i Stockholms eller Västra Götalands län. När det inträffat ett hjärtstopp i närheten kommer ett sms med positionen och man kan direkt sticka iväg. För ett par veckor sedan kom det just ett sådant och Fredrik tillsammans med en kollega greppade snabbt tag i hjärtstartaren och åkte till platsen. Ambulansen kom fram strax efter och den gången tog ambulanssjukvårdarna över, men det finns tillfällen då man som frivillig sjöräddare kan göra en livräddande insats.
Sådana insatser har han och hans kollegor på stationen i RS Stenungsund många exempel på. En kall och blåsig kväll i oktober förra året kom ett larm om en kajakpaddlare som ramlat ur kajaken och låg i vattnet. 14 minuter senare var sjöräddarna framme på platsen där paddlaren krampaktigt höll sig fast i kajaken. De lyfte över honom till Rescue Lennart Wallenstam där de lindade in honom i filtar för att få upp värmen. När de kom in till bryggan stod hans fru och väntade.
– Känslan när man lägger sig och ska sova, och är medveten om att man den dagen har varit med och räddat ett liv, är svår att förklara. Det är därför jag är frivillig – för att kunna göra skillnad för en annan människa.