Tänk på det här när du väljer flytväst
Vad innebär en deplacerande modell och hur noga ska jag följa kiloangivelserna på flytvästen? Tillsammans med Sjöräddningssällskapets utrustningsansvarig reder vi ut hur du ska tänka när du ska välja flytväst.

Att ha flytväst på sig ska vara självklart. Det är en avgörande del av din säkerhet när du vistas på vattnet och ska vara lika självklart som bilbälte i bilen.
Men vilken väst ska du välja och vad ska du tänka på? Oavsett om du paddlar kajak, seglar över Atlanten eller njuter av en lugn dag vid sjön, finns det flera faktorer att ta hänsyn till för att hitta den flytväst som passar just dig.
Anton Kock, utrustningsansvarig på Sjöräddningssällskapet och expert på flytvästar, vet vad som krävs för att välja rätt modell. Han var med och utvecklade den SAR-flytväst som används av alla frivilliga sjöräddare och har testat ett stort antal flytvästar för att hitta den bästa kombinationen av säkerhet och funktion.
– Vi testade nog upp emot 100 olika flytvästar för att lista för- och nackdelarna med varje modell, berättar Anton. En avgörande faktor för oss var att västen skulle vara underhållsfri, vilket gjorde att vi valde en deplacerande modell.
Men valet mellan en uppblåsbar och en deplacerande flytväst beror på dina behov och aktiviteter – det finns ingen universallösning.
– Om du är en van seglare som ska korsa Atlanten, vill du förmodligen ha en smidig, uppblåsbar flytväst med 300 N i flytkraft, förklarar Anton. Men om du bara är ute på sjön då och då, till exempel i skärgården, och vill slippa underhåll, kanske en deplacerande modell passar dig bättre.

Flythjälpmedel eller räddningsväst – vad är skillnaden?
Flythjälpmedel
Flythjälpmedel har en flytkraft på minst 50 Newton (N) och är avsedda för simkunniga personer. De hjälper dig att hålla dig flytande, men de är inte designade för att automatiskt vända dig på rygg om du hamnar i vattnet. Ett exempel är den röda SAR-flytvästen som används av frivilliga sjöräddare inom Sjöräddningssällskapet, vilken klassas som ett flythjälpmedel.
Räddningsväst
Räddningsvästar har en flytkraft på minst 100 Newton (N) och är utformade för att automatiskt vända dig på rygg i vattnet, så att ditt ansikte hålls ovanför vattenytan. Detta gör dem till det säkrare valet för icke simkunniga personer och för användning i tuffare väderförhållanden eller på öppet vatten.

Tre faktorer som påverkar valet
Simkunnighet
Om du är simkunnig kan ett flythjälpmedel vara tillräckligt. Däremot bör personer som inte kan simma alltid använda en räddningsväst, eftersom den ger bättre skydd och håller ansiktet ovanför vattenytan.
Användningsområde
Var planerar du att använda flytvästen? För lugna vatten som sjöar eller åar kan en enklare väst vara tillräcklig. För tuffare förhållanden som segling på öppet hav behövs en mer robust väst med högre flytkraft och bättre säkerhetsfunktioner. Detta eftersom seglarställ och andra plagg ofta påverkar flytläget i vattnet.
Passform
Flytvästar finns i olika storlekar som ofta anges efter kroppsvikt (i kilo). Detta påverkar inte flytkraften, utan endast västens passform. En räddningsväst har alltid minst 100 N i flytkraft, oavsett om den är avsedd för barn eller vuxna.
Det är viktigt att prova västen innan användning för att säkerställa att den sitter bra. Västen ska sitta bekvämt men tajt för att fungera effektivt. Grenband är en viktig detalj som förhindrar att västen glider upp i vattnet och hjälper till att hålla den säkert på plats.

Uppblåsbar eller deplacerande – vilken flytväst passar dig?
När du väljer mellan en uppblåsbar och en deplacerande flytväst handlar det om att väga in faktorer som komfort, underhåll och användningsområde.
Uppblåsbar flytväst
Den uppblåsbara flytvästen är lättare och smidigare att bära, vilket gör den extra bekväm vid längre användning. Den kan aktiveras automatiskt vid kontakt med vatten eller manuellt vid behov.
Eftersom detta är en teknisk utrustning kräver den regelbundet underhåll. Efter att västen har aktiverats måste du byta ut både kolsyrepatronen (som fyller västen med luft) och cartridgen (som utlöser patronen vid kontakt med vatten). Regelbunden service är viktigt. Vid en service lämnar du in flytvästen och kontrollerar och vägar kolsyrepatronen för att upptäcka eventuella läckage, samt byter ut cartridgen vid behov.

Deplacerande flytväst
Den deplacerande flytvästen innehåller fast flytmaterial och kräver inget tekniskt underhåll, vilket gör den pålitlig i alla situationer. Den är dock ofta klumpigare att bära, vilket kan påverka komforten vid längre användning.
Trots att underhåll inte behövs, bör du regelbundet inspektera västen för att upptäcka eventuella skador som kan påverka flytförmågan.

Viktiga funktioner att leta efter
En bra flytväst ska inte bara hålla dig flytande utan även öka dina chanser att bli upptäckt vid en olycka. Här är några viktiga detaljer som kan vara värt att överväga till din flytväst.
Grenband - Förhindrar att västen glider upp i vattnet. Om flytvästen inte kommer med grenband går det oftast att köpa till ett.
Reflexer - Det är viktigt att du syns. Ha reflexer och kontrasterande färger för att din synlighet i olika ljusförhållanden.
Visselpipa - Ett enkelt men effektivt verktyg för att signalera efter hjälp.
Vilken flytväst ska barn ha?
Barn ska alltid använda en räddningsväst för att garantera maximal säkerhet i vattnet.
Rätt flytkraft och placering
En bra räddningsväst för barn har flytkraften placerad på magen, inte på ryggen. Detta säkerställer att barnet automatiskt vänds rätt i vattnet med ansiktet ovanför ytan, vilket är avgörande om barnet skulle hamna i vattnet oväntat.
Välj väst efter passform, inte vikt
Alla räddningsvästar, oavsett vilken vikt de är anpassade för, har en flytkraft på minst 100 Newton (N). Detta är tillräckligt både för barn och vuxna. Därför är det viktigare att västen sitter ordentligt och bekvämt på barnet än att enbart gå efter kiloangivelser.
När är det dags att byta väst?
Så fort västen inte längre passar ordentligt på barnet eller känns för trång är det dags att byta ut den. En väst som sitter löst kan glida av eller fungera sämre i en nödsituation, medan en för liten väst kan vara obekväm och hindra rörelsefriheten.
Livslängd
Alla flytvästar har enligt branschstandard en livslängd på tio år. Efter denna period kan inte längre flytkraften eller materialens hållbarhet garanteras.

Att välja rätt flytväst handlar om att anpassa valet efter dina behov och säkerhetskrav. Prova alltid västen innan köp och kontrollera dess funktioner för att garantera din säkerhet på vattnet. Anton ger några avslutande ord.
– Den bästa flytvästen är den som används. Under alla mina år som sjöräddare har såväl färgval som grenband haft avgörande betydelse för personer jag varit med och räddat. Och tyvärr har avsaknaden av flytväst också gjort att jag stävat från olycksplatser flertalet gånger utan någon eftersökt ombord på räddningsbåten då vi inte funnit personerna vi sökt.