Tio år med SAR-flytvästarna

SAR-flytvästen utvecklades för 10 år sedan och har sedan dess varit standard för alla frivilliga sjöräddare. Många flytvästar har nu passerat bäst-före-datum och behöver bytas ut för att fortsätta garantera säkerheten ombord.

Nyhet
Sjöräddningssällskapet
Publicerad22 okt 2024
SAR-flytvästar hänger uppradade i ett stationshus

För tio år sedan togs ett stort steg inom Sjöräddningssällskapets säkerhet när en ny och förbättrad flytvästmodell utvecklades för alla frivilliga sjöräddare. 

Tidigare fanns det flera olika typer av flytvästar i bruk, däribland uppblåsbara modeller. Men det här skulle blir en deplacerande väst som inte kräver underhåll och passar alla. 

Tillsammans med Baltic Lifejackets påbörjades arbetet med att ta fram, vad som senare skulle bli, den karaktäristiska röda SAR-flytvästen.

– Framtagandet av flytvästen var ett projekt som pågick i drygt ett år och det ligger många timmar av arbete bakom flytvästen. En viktig del var att den skulle passa alla – vilket var nytt för en deplacerande modell. Tillsammans med flytvästtillverkaren Baltic Lifejackets lyckades vi skapa SAR-flytvästen och den har nu varit standardflytväst för sjöräddare i 10 år, säger Anton Kock, ansvarig för utrustning på Sjöräddningssällskapet.

Tack vare en generös donation från Retur-pack kunde flytvästarna köpas in och distribuera till sjöräddarna runt om landet. Men precis som med all säkerhetsutrustning, måste även flytvästarna bytas ut regelbundet. Enligt tillverkaren är den rekommenderade livslängden 10 år

Nu, tio år senare, är det därför dags att byta ut de äldre västarna mot nya för att säkerställa deras funktion. Modellen är den samma som utvecklades för tio år sedan.

– Det är fantastiskt att se hur väl SAR-flytvästen har hållit genom åren. Den har verkligen uppfyllt våra förväntningar och fortsatt att ge våra sjöräddare den säkerhet och bekvämlighet som behövs för att kunna utföra sitt arbete på ett tryggt sätt, säger Anton.

De nya flytvästarna kan nu köpas in tack vare en generös donation från en anonym givare, vilket säkerställer att sjöräddarna även fortsättningsvis kan arbeta under säkra förhållanden.

Många undrar säkert – vad händer med de gamla flytvästarna? I stället för att kastas bort kommer de att skickas tillbaka till Baltic Lifejacket, som ser till att de återvinns på ett miljömässigt hållbart sätt. De nya flytvästarna kommer även vara producerade med 33% återvunnet material. 

SAR-flytvästens tioårsjubileum är en påminnelse om vikten av sjösäkerhet och om arbetet för att skydda även de som arbetar på sjön. 

Tack vare fortsatta donationer och innovationer kan vi fortsätta att utvecklas och förbättras, för att hela tiden bli bättre på att rädda liv till sjöss.