Tre generationer från samma familj

Tobias, 17 år, har gjort sin första sommar som elev på RS Nynäshamn. Valet att prova på sjöräddning låg nära. Både hans pappa Jesper Kjellerås och hans farmor Lena Anderfelt är aktiva sjöräddare på samma station.

Reportage
Lena Anderfelt
Publicerad20 okt 2023 RS Nynäshamn
Tre generationer från samma familj står på Rescue Marc Wallenberg JR från RS Nynäshamn
Tre generationer på samma station. Fr v Lena Anderfelt (farmor), Jesper Kjellerås (pappa) och Tobias Kjellerås (son). Fotograf:Lena Anderfelt

Tre generationer från samma familj som frivilliga sjöräddare. Kanske finns det på fler stationer? I alla fall tycks det smitta inom familjen.

”Pappa frågade mig”, säger Tobias Kjellerås som den enkla förklaringen till att han i våras bestämde sig för att gå med. Med målsmans godkännande kan du bli sjöräddare från 16 års ålder, annars är 18 år gränsen.

Den första sommaren har Tobias fått vara med både på SAR-uppdrag och medlemsuppdrag.

”Kul och lärorikt”, säger han. ”Men roligast är att köra båt.”

Hans pappa Jesper har varit sjöräddare i tolv år och är sedan flera år också befälhavare.

Far och son som båda är sjöräddare övar på stationens åttametersbåt Rescue Vava
Tobias övar att köra stationens åttametersbåt Rescue Vava under överinseende av pappa Jesper. Foto: Lena Anderfelt

”Det känns tryggt att vara ute med Tobias, jag vet precis vad han kan. Och så är det kul att vara tillsammans med sin son”, säger Jesper.

För honom själv är sjöräddningen ett villkor för att må bra, att vara ute på sjön är en nödvändig motvikt till kontorsstolen och inomhusarbetet. 

Men snart är det slut med tre generationer på RS Nynäshamn. En kliver på och en kliver av.

Lena som har varit sjöräddare tio somrar flyttar i höst från Nynäshamn och därmed från möjligheten att vara på stationen inom en kvart vid ett skarpt larm.

”Och när man fyllt 76 kanske det är dags att dra sig tillbaka”, säger hon. ”Men på sjön kommer jag att fortsätta att vara och som medlem i sällskapet kanske jag får träffa några sjöräddare igen…”