Världspremiär för Rescue Margareta Emblad

Efter några år på ritbordet och på varvet är Sjöräddningssällskapets nya båtklass här. Båtarna byggs med den frivilliga sjöräddaren i fokus. Den ska vara mer ergonomisk, ha samma höga krav på prestation och förbruka mindre bränsle.

Reportage
Sjöräddningssällskapet
Publicerad2 feb 2024
Rescue Margareta Emblad första båten i Emblad-klassen
Rescue Margareta Emblad är den första båten i Emblad-klassen

Den första båten i Emblad-klassen är donerad av Lembla AB. En donation som kom långt innan det fanns en färdig båt. 

– När vi inledde samtalen med donatorn fanns det ingen båt att visa. Vi hade en projektplan och han såg vår vision. Det är otroligt viktigt för vår utveckling att donatorer vågar satsa på våra projekt. Att vi får den finansieringen är något vi är väldigt stolta och tacksamma över, säger Lars Samuelsson, VD på Sjöräddningssällskapet.

Unik i sitt slag

Emblad-klassen är en del av en helt ny generation sjöräddningsbåtar, men när man ser den nya 12-metersbåten finns mycket att känna igen. Färgerna är desamma med den röda fendern som går runt hela båten, det vita skrovet och de gula hyttsidorna. Men annars är det mesta nytt. 

– Vi har använt kunskapen vi byggt upp under ett drygt sekel av utveckling och sjöräddning. I Emblad-klassen samlas ny och gammal kunskap för att göra något unikt. Det är bättre komfort, samma höga krav på prestation och samtidigt en markant förbättring i bränsleförbrukningen. Det känns jätteroligt att visa upp det första exemplaret för allmänheten, säger Jonas Carlsson, ansvarig för nybyggnation. 

Klassen är 4.3 ton lättare än den tidigare 12-metersklassen och tack vare den nya extra långa vattenlinjen kan bränsleförbrukningen sänkas med 30 procent. Dessutom är båten förberedd för hybriddrivlina när infrastrukturen tillåter.

Lars Samuelsson och Jonas Carlsson
Båten namngavs under invigningen av Båtmässan 2024. På bild Lars Samuelsson, Jonas Carlsson och Rescue Margareta Emblad.

Rescue Margareta Emblad, är den första räddningsbåten i Emblad-klassen och unik i sitt slag. Efter att hon genomgått noggranna vattentester kommer hon att placeras vid räddningsstationen i Skärhamn. Båten är utvecklad med frivilliga sjöräddare i fokus. Den är mer ergonomisk och utrustad med moderna system som är lätta att lära sig. Redo att bli en del av stationens livräddande flotta. 

Den 3-11 februari finns båten att besöka under Båtmässan i Göteborg.