Håll huvudet kallt när du hamnar i kyligt vatten

De första minuterna gäller det att klara chocken. Därefter är det dags att agera. Så här ska du göra om olyckan är framme i vinter och du hamnar i iskallt vatten – och hur du bäst agerar för att hjälpa någon annan.

Alla som någon gång tvingat sig kvar i en dusch utan varmvatten kan föreställa sig hur kroppen reagerar när den utsätts för omedelbar kyla i form av riktigt kallt vatten. Pulsen ökar, andningen påverkas och man börjar flämta. Står du i duschkabinen kan du välja att uthärda den första stunden innan kroppen vant sig, eller vänta med duschen till dess att varmvattnet är tillbaka. För den som gått igenom isen eller trillat av en båt vintertid är alternativen färre. Flämtreflexen kan göra att man drunknar redan efter ett par sekunder.

Förbered dig rätt

 • Var inte ensam på sjön eller isen och berätta för anhöriga var du planerar att vara och när du planerar att vara tillbaka.
 • Ta på dig en flytväst som omedelbart kan hjälpa dig upp till ytan.
 • Ha telefonen i ett vattentätt fodral som du lätt kan komma åt.
 • Ta med isdubbar om du ska ut på is.
 • Träna på att använda din säkerhetsutrustning så att du vet hur och att den fungerar om olyckan är framme.

Så räddar du dig själv

 • Kom till ytan och andas luft - När du hamnar i vatten är den första utmaningen att komma upp till ytan och börja andas luft. Många drabbas av ofrivillig inandning, och förmågan att hålla andan försämras kraftigt. Väl vid ytan skall du ta det lugnt, särskilt om du dragit kallsupar. Flyt på flytvästen och hämta andan innan du kraftsamlar för att ta dig upp igen.
 • Gör upp en plan - När du lugnat ner dig en aning är det dags att orientera sig och göra upp en plan. Går det att ta sig upp ur vattnet – gör det. Går inte det – sikta på att hålla dig fast i något – bryggan, iskanten eller dylikt. 
 • Använd dina händer - Händerna är det första som slutar fungera, så gör vad du måste med dem så snabbt som möjligt. Försök larma om du kan, dra åt flytvästens remmar, stäng igen kläderna och ta på huva. Försök påkalla uppmärksamhet med alla medel.
 • Använd ditt huvud - Om du är så nära land att du tror att du kan simma dit, tänk på att omdömet försämras snabbt av rädsla, stress och kyla. Formulera en plan så fort som möjligt och håll dig till den! Om du bedömer det som att det inte går att simma är det mycket bättre att ligga still och spara på energin än att ”göra ett försök”. Kylan kommer att göra dina rörelser svaga och simningen ineffektiv, vilket kan vara slöseri med livsviktigt energi.
 • Spara energi - Om du blir liggande i vattnet: spara på energi och skydda luftvägarna till varje pris. Ska du röra dig för att skapa värme – använd benen och inte armarna eftersom blod i armarna kyls snabbare än i benen.

Så hjälper du andra

 • Öppna luftvägarna - Det viktigaste är inte att få upp personen ur vattnet, utan att få upp luftvägarna. Kan du inte lyfta eller få upp personen ur vattnet, håll upp huvudet och ge inblåsningar redan i vattnet om personen inte andas själv.
 • Tänk på din egen säkerhet - Se över läget så att du inte själv hamnar i samma situation som den nödställde. Larma innan du vidtar några andra åtgärder.
 • Använd redskap - Använd något mellan dig och den drabbade så att du inte riskerar att dras ner i vattnet. Egentligen går det bra med vad som helst som den drabbade och du själv kan greppa om, en livboj är perfekt.
 • Håll upp huvudet - Kan du inte lyfta eller få upp personen ur vattnet, håll upp huvudet. Ge inblåsningar om personen inte andas själv. Om du ska lyfta upp någon: ta en jacka eller tröja och gör ett sling du kan lyfta i genom att trä plagget runt kroppen och under armarna, i stället för att dra direkt i händerna eller armarna. Var beredd på att personen plötsligt kan tappa taget eller svimma.
 • Övervaka tills sjukvårdare anländer - Om du får upp personen och denne är medvetslös: gör inblåsningar och följ den vanliga HLR-proceduren. Låt någon annan hämta filtar för att svepa in personen i. Om personen andas men är medvetslös eller kraftlös, lägg i stabilt sidoläge. Klipp bort blöta kläder och isolera med filtar eller annat du kommer åt. Övervaka tills sjukvårdare anländer.
 • Ta bort blöta kläder - Om personen kan gå, sitta, eller prata, så ta bort blöta kläder och isolera enligt ovan. Övervaka hela tiden och ge söt dryck hellre än varm. Om personen hostar eller verkar ansträngd bör den in till sjukhus för kontroll.

Detta händer när kroppen kyls ned

35° — Frossa, dålig motorik och försämrat omdöme

33° — Kraftig frossa, händerna är oanvändbara och förvirring

30° — Avtagande frossa och kraftig förvirring

30-28° — Långsam puls och andning samt risk för hjärtflimmer

27-25° — Medvetslöshet och risk att dö

Källa; Myndigheten för samhällskydd och beredskap.

Sjöräddning i framtiden

Vårt forsknings- och utvecklingsarbete syftar till att förbättra och effektivisera sjöräddningstjänsten samt att förbereda och rusta organisationen för framtidens utmaningar.

Håll koll på vädret

Ladda ner vårt detaljerade kustväder till din iPhone eller Android.  Det är den första väderappen som visar hur havet ser ut i olika vindstyrkor och väderförhållanden!

I vår butik räddar du liv

I vår webbshop handlar du bra prylar till alla nära och kära samtidigt som du stöttar svensk sjöräddning. Köp en flytväst, vår vimpel eller en picknickkorg för dina utflykter!

Ditt namn/era namn skrivs ut här