Båtbranden på Skarholmen

En brinnande kabinbåt drev utom kontroll i hamn med över 550 st förtöjda båtar. RS Uppsala bistod med släckning och miljöräddning.

Kl 16.04 exploderade en drygt 6 m lång motorbåt i USS hamn. Båten hade precis sjösatts och färdats ca 50 m innan olyckan inträffade.Tack vare insats av en sjöräddare som inte hade jour vid tillfället och dennes femtonåriga dotter kunde båten bogseras ut på friare vatten och på så sätt minska risken för spridning till flertalet förtöjda båtar. Denna procedur upprepades tre gånger eftersom ankarlinorna inte är brandtåliga. Pga. värmeutstrålningen började även en av telefonstolparna som utgör fästpunkt för förtöjningslinorna fatta eld. I väntan på att Sjöräddningssällskapet och räddningstjänstens båt skulle anlända avfyrades totalt 12 st pulversläckare. Vid ankomst fäste Rescue Rolf G änterhake med värmetålig wire innan de tillsammans med Uppsalas brandbåt släckte branden med flertalet pulversläckare och vatten. Båten bogserades in till rampen där den vinschades upp av räddningstjänstens fordon. Därefter övergick Sjöräddningssällskapets insats i miljöräddning och området med miljöfarliga vätskor och restprodukter vallades in med läns.

Personerna som var ombord fördes med ambulans för vård då de ådragit sig allvarliga brännskador. Även en seglingsinstruktör från Upsala Segelsällskap fick uppsöka sjukhus då han inandats brandrök.

Utryckning
Räddningsstation:
Larm inkommer:
Uppdragstyp:
Larm

På grund av de nödställdas integritet och uppdragets karaktär publiceras inte alla larm på hemsidan. Larmen har även en viss fördröjning för att säkerställa informationens korrekthet.