RS Hudiksvall hjälper räddningstjänsten vid brand

Brand på ö

Klockan närmar sig 14.30 på söndagseftermiddagen och stationens frivilliga är på väg hemåt efter att ha varit ute på övning med Rescue Hälsinglands Sparbank och Rescue Hemsö när vår jourskeppare lägger märke till att det ryker på ett ställe in mot Iggesunds bruk där det normalt inte brukar ryka så han tar fram SOS-appen för att se om räddningstjänsten har fått något ärende i den riktningen och mycket riktigt, det brinner på Mössön.

Kontakt tas med SOS Alarm för att se om vi kan bistå på något sätt och det visar sig att det brinner en bit ifrån farbar väg och enklaste sättet att nå platsen är via båt. Ett par mindre stugor är också i farozonen så besättningarna sätter högsta fart in mot Dukarsundet och den angivna positionen. Knappt 20 minuter efter att vi får det formella larmet har vi vår pump igång och kan hålla stugan från lågornas rov.

Då brandplatsen ligger en bit från farbar väg bestäms brytpunkt vid ro/ro-kajen i Skärnäs hamn där material och räddningstjänstpersonal lastas för transport. 

Vid 18-tiden har helikoptrar från MSB anslutit och deras vattenbombning ger god effekt och vid 20-tiden, i samråd med räddningstjänstens insatsledare lämnar vi och återgår mot Hudiksvall för bunkring och återställning av både båtar och besättning.

Utryckning
Räddningsstation:
Larm inkommer:
Uppdragstyp:
Larm
Händelse:
Brand eller befarad brand
Utsända enheter:
Väderförhållanden
Vindstyrka:
8.0 - 10.7
Vindriktning:
S
Våghöjd:
0.5 - 1 m
Siktförhållanden:
Mycket god sikt

På grund av de nödställdas integritet och uppdragets karaktär publiceras inte alla larm på hemsidan. Larmen har även en viss fördröjning för att säkerställa informationens korrekthet.