Förebyggande utryckning

Igår kväll (fredag) klockan 22.15 ljöd våra sökare och det gällde en båt som tappat sin propeller och drivit upp på grund. De hade lyckats fått i sitt ankare men låg så nära land att kölen på båten slog i botten i sjöhävningen.

Vädret vid aktuell tidpunkt var inte det bästa med en vidstyrka på ca 12 m/s. Det var mörkt, piskande och ihållande regn, dimma samt inslag av åska.

Vi lämnade kaj med Rescue Ingegerd Ramstedt och på plats konstaterade vi att det var så pass grunt att vi fick använda en så kallad kastlina för att få över vår bogsertross till haveristen. När bogsertrossen var på plats så backade vi ut från grundområdet. En av utmaningarna i sammanhanget var att haveristen hade sitt ankare kvar, ankarspelet var monterat i fören, som de inte fick upp på grund av att ankarspelet oturligt nog inte fungerade som det skulle. Vi ringde därför in extrapersonal som med hjälp av Rescue 913 kom ut med en vinkelslip så att vi kunde kapa haveristens ankarkätting. När kättingen var kapad hjälptes vi åt med att bogsera in haveristen till Arkösunds hamn.

Utryckning
Räddningsstation:
Larm inkommer:
Uppdragstyp:
Förebyggande utryckning

På grund av de nödställdas integritet och uppdragets karaktär publiceras inte alla larm på hemsidan. Larmen har även en viss fördröjning för att säkerställa informationens korrekthet.