Fyra gös och två torsk

Strax innan kl 20 ringer en medlem till RS Uppsalas journummer och begär assistans. Motorn har lagt av strax utanför hamnen och nu driver de i den sydliga vinden in mot land. I vanliga fall brukar vi uppmana haveristerna att kasta ankar men tyvärr saknade haveristen detta. Rescue Rolf G kastar loss och kopplar haveristen innan de når land. Under bogseringen inkommer nästa uppdrag via jourtelefonen gällande en drygt 8 m lång och 3,5 ton tung motorbåt med generatorproblem. Då den ligger på den tilltänkta färdvägen går vi förbi och uppmanar även denna båt att kasta sitt ankare. Haverist nr 1 lämnas vid servicebryggan och vi stävar ut till haverist nr 2. Vi sätter ombord en sjöräddare med en startbooster men den orkar inte dra i gång V8:an. Vi kopplar om brytaren så att både batteri 1 och 2 samt startboostern nyttjas och vips hoppar motorn i gång. Vi eskorterar båten tillbaka in i hamn eftersom laddningslampan och tillhörande summer varnade för dålig laddning.

 

Rescue Rolf G återställd för nya uppdrag kl 21.00.

Förebyggade utryckning

Denna typ aktivitet kallar vi på Sjöräddningssällskapet för förebyggande utryckning. Otur, vädrets makter eller andra omständigheter kan snabbt förändra en till synes harmlös situation som den som beskrivs ovan till ett läge där fara för liv uppstår. Tveka aldrig att kontakta oss i ett tidigt stadium om er båt råkar ut för motorhaveri eller liknande.

Medlemscentralen gällande förebyggande utryckning 0200-29 00 90RS Uppsalas jourtelefon: 070-816 51 11Är läget akut ring alltid 112

Kör säkert, använd flytväst samt dödmansgrepp och glöm inte att ha en mobiltelefon så att du kan larma om oturen är framme.

Fiskelyckan då? Haverist nummer 2 fick upp fyra godkända gösar (dvs över 45 cm) och kvällens jourlag fick två batteritorskar.

Utryckning
Räddningsstation:
Larm inkommer:
Uppdragstyp:
Förebyggande utryckning

På grund av de nödställdas integritet och uppdragets karaktär publiceras inte alla larm på hemsidan. Larmen har även en viss fördröjning för att säkerställa informationens korrekthet.