Koff på grund

Holländsk koff på grund vid Ven i Öresund

Torsdag kväll får vi samtal på jourtelefonen om en 17 meters (35 ton) holländsk skuta sk koff som i en åskby med vindkantring fått in seglet i propellern och grundstött. Position ca 0,5 nm S Kyrkbacken på Ven.

Vi går mot Ven med Rescue Ulla Brita Andersson och Rescuerunner Lillie. Vid ankomst ligger haveristen grundstött vid strandkanten på grunt vatten. Rescue Ulla Brita Andersson positionerar sig ca 150 m från haveristen strax utanför 3 meters kurvan. RR Lillie går in och kontaktar besättningen på två personer. Läget är utifrån omständigheterna lugnt men skepparen har en måttlig skärskada i ena fingret.
Pga av det osäkra väderläget med kraftiga åskbyar, pålandsvind, grunt vatten, tung båt och otillräckligt med bogsertross tas beslut att lämna fartyget och evakuera besättningen. Detta görs med deras egen gummibåt med eskort från RR Lillie och Rescue Ulla Brita Andersson. Transport till Kyrkbackens hamn där mannen plåstras om och de alltid hjälpsamma Venborna hjälper besättningen med husrum över natten.

Vi återvänder till Råå i det nu något lugnare vädret. Ett tack till alla som bistod på kajen i Kyrkbacken.

Nu vidtar bärgning via ägarnas försäkringsbolag.
 

Utryckning
Räddningsstation:
Larm inkommer:
Uppdragstyp:
Larm

På grund av de nödställdas integritet och uppdragets karaktär publiceras inte alla larm på hemsidan. Larmen har även en viss fördröjning för att säkerställa informationens korrekthet.