Mastbrott på väg från Bua

En ensam seglare på väg från Bua till Halmstad råkar ut för ett brustet vantstag ett par distans från målet. Med besvärlig sjö och vind går masten rätt av och med nyligen införskaffad båt, utan motor, är förutsättningarna långt från de bästa. Med de sista procenten batteri på telefonen blir Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC) larmad via 112. Larmet går ut 19:30 till de frivilliga sjöräddarna i Grötvik och drygt 14 minuter senare till kollegorna i RS Torekov.

Från var sitt håll beger sig sjöräddarna i Grötvik snabbt till stationen för att bemanna Rescue Hans Laurin och ger sig ut för att med vaga uppgifter söka efter den lilla segelbåten. Drygt 40 minuter senare och gott samarbete med handelssjöfarten lokaliseras den nödställde. 

Vi går intill och sätter över en sjöräddare som kollar av statusen ombord och vi kan efter lite pyssel med mast och segel börja bogsera mot säker hamn i Halmstad. Efter en lång kväll kan vi återställa och återgå i beredskap lagom till midnatt. 

Utryckning
Räddningsstation:
Larm inkommer:
Händelse:
Rigghaveri
Aktivitet:
Bogsering
Sök
Utsända enheter:
Väderförhållanden
Vindstyrka:
5.5 - 7.9
Vindriktning:
NE
Våghöjd:
0.5 - 1 m
Siktförhållanden:
God sikt

På grund av de nödställdas integritet och uppdragets karaktär publiceras inte alla larm på hemsidan. Larmen har även en viss fördröjning för att säkerställa informationens korrekthet. Positioneringen visar en radie på cirka en sjömil.