När vindarna vänder...

På torsdagskvällen var det bleke och magisk kvällssol i Stockholms skärgård. Varit svag sydvästlig vind tidigare på dagen. Vid vårt första larm kl 04.02 fredag morgon blåste det 15 m/s fr Nordost.

Det fanns tydliga prognoser om vindkantringen, men många tycks ha missat denna info. Vi larmades ut inte mindre än 7 gånger under fredagen till båtar och besättningar som hamnat i svårigheter i den mycket hårda vinden. Flera räddningsinsatser blev dramatiska, då flera båtar hamnat väldigt nära eller på land. Vid ett par tillfällen kunde vi inte ens komma intill den nödställde, utan fick använda andra metoder för att få ut båtarna på fritt vatten. Vid ett av larmen knöt vi vår hjälpande tamp i en fender som fick driva ner med vinden till haveristen, då den befann sig långt in i ett grundområde. Där satt båten t.o.m. fast i dyn. Vi fick använda en över 100 meter lång bogsertross för att vår båt skulle ha tillräckligt mycket vatten under kölen och till vår vattenjet. Vid ett annat tillfälle under morgonen behövde använda vår kastlina för att få över vår bogsertross till båten som nästan spolats upp på land. Tänk på, att kontrollera väderprognosen noga innan ni väljer plats i naturhamnen för natten. Vår egen app kustväder tex:)

Utryckning
Räddningsstation:
Larm inkommer:
Uppdragstyp:
Larm

På grund av de nödställdas integritet och uppdragets karaktär publiceras inte alla larm på hemsidan. Larmen har även en viss fördröjning för att säkerställa informationens korrekthet.