RS Värmdö, Livräddning i ytterskärgården

Rescue 8-59 låg och bunkrade vid Strömma efter en längre SAR-insats i södra skärgården, då det ringde i jourtelefonen...

Dagens besättning bestod av Thomas, Sören och Herman.

I andra änden var det en medlem som lugnt beskrev en trasslig situation som uppstått. Han var ensam ombord på sin 36 fots segelbåt och hade fått in ankartamp inkl kätting i sitt S-drev, och kunde därför inte manövrera med hjälp av motorn, det blåste ca 7-8 NO vid Hallskär där han befann sig.

Han var också osäker på om ankartampen m ankare hängde under båten, och isåfall, hur långt ner. Han var orolig för att ankaret skulle få fäste och därmed riskera slita av S-drevet med besvärliga följder.

Vi frågade om han kastat i sitt nödankare, han svarade, ”det har jag, men jag draggar ändå, jag måste lägga på nu, för att fendra av mot klipporna”

Med magkänsla, erfarenhet, och dessa förutsättningar sätter vi högsta fart med blåljus mot platsen. Vid vår ankomst ser vi en större segelbåt driva sidledes precis bort ifrån ön ut mot öppet hav med en man släpandes efter i vattnet hållandes i två tampar. Vår ankomst var helt klart i sista minuten!

Vi kontaktar även JRCC och rapporterar att vårt medlemsärende har förvandlats till sjöräddning, men att vi har full kontroll över situationen.

Vi tar omedelbart ombord den nedkylde mannen, sveper honom i filtar och börjar koppla segelbåten på vår SB sida.

Vi går därefter till läsidan på ön, och där går en av kollegorna, iklädd torrdräkt, ner under båten för att kontrollera status på ev hängande ankare.

Det visar sig att all tamp, kätting och ankare är borta och därmed kan vi gå på in på grundare vatten och förtöja båten mot land med hjälp av reservankaret. Vi har även tagit bort de sista resterna av ankartampen och provkört motorn, fungerar fint!

Den dramatiska situationen börjar i och med det övergå till en lugn sådan, då även vår dyblöte medlem får möjlighet till ombyte med torra kläder. Vi pratar igenom händelsen med vår medlem och lämnar honom i en plan med att laga middag väl förtöjd.

Vi åker mot hemmahamn, väldigt nöjda och tillfreds med att räddat ett liv, och en båt, med ett väldigt lyckligt slut!:)

Det är upplyftande att vara sjöräddare!:)

 

Utryckning
Räddningsstation:
Larm inkommer:
Uppdragstyp:
Larm

På grund av de nödställdas integritet och uppdragets karaktär publiceras inte alla larm på hemsidan. Larmen har även en viss fördröjning för att säkerställa informationens korrekthet.