Sammanfattning av söndagen 9/8

Söndagen inleddes 06.45 med ett telefonsamtal från en medlem som befinner sig vid St. Ålö. Medlemmen har problem att få igång sin maskin men efter lite telefonsupport startar motorn och medlemmen kan fortsätta för egen maskin.

Nästa uppdrag gäller en medlem som fått larm på sin inombordare och larmet gäller låg drevoljenivå. Efter uppdraget med låg drevoljenivå får vi larm från SOS och det gäller en yngre patient som skadat nacken när hen ramlat av en så kallad "ring" som man drar efter en motorbåt.

Rescue Ingegerd Ramstedt lämnar kaj i Arkösund och går till patienten tillsammans med ambulanspersonal. Parallellt med detta så ringer en medlem som har gått på hårt grund vid Pukö och vi får samtidigt ett sjöräddningslarm gällande en båt med ett par mindre barn ombord, som befinner sig strax syd Arkösund, och som tar in vatten. Vid sådana här lägen behöver man tänka rationellt och göra en klok bedömning av helheten.

Ambulanspersonalen, som följt med Rescue Ingegerd Ramstedt ut till patienten som skadat nacken, gör bedömningen att situationen inte är kritisk och vi tar beslutet att Rescue Ingegerd Ramstedt, som befinner sig närmast den läckande motorbåten, lämnar kvar ambulanspersonalen hos patienten för ett första omhändertagande och vi sätter sedan högsta fart mot den läckande båten.

När vi är på plats säkras båten vid en brygga. Rescue Ingrid af Slättö, som är på väg till medlemmen som gått hårt på grund, drar loss haveristen från grundet och beger sig därefter till den läckande båten för att där ta över arbetet från Rescue Ingegerd Ramstedt och bogserar till varvet i Arkösund.

Rescue Ingegerd Ramstedt går då tillbaka till patienten som gjort illa sig i nacken och transporterar därefter patient och ambulanspersonal till ambulansen som står parkerad i Arkösund.

Under pågående transport in till Arkösund ringer en medlem med fel på styrvajern. Även detta likt morgonens uppdrag avhjälpes via telefon och medlemmen kan fortsätta till säker hamn för egen maskin.

Men denna dag avlöser uppdragen varandra och strax efter att vi är klara med uppdraget med patienten med nacken så får vi ett nytt larm från JRCC. Det är en sjöräddning och det är en motorbåt med stopp i maskin som befinner sig utanför Femöre i Oxelösund. Vinden har tilltagit under eftermiddagen och haveristen har svårt att få ankaret att fästa och driver mot grund. Vi lämnar omedelbart kaj med Rescue 913 och Rescue Ingegerd Ramstedt. Rescue 913, som har en toppfart på ca 45 knop, är först på plats av våra 2 enheter. Lotsbåt 737 från Oxelösund och Rescue 913 anländer i princip samtidigt och beslut tas att Rescue 913 kopplar bogsertrossen och bogserar till säker hamn i Oxelösund.

Ytterligare tre uppdrag kommer in under kvällen innan dagen är slut.

Utryckning
Räddningsstation:
Larm inkommer:
Uppdragstyp:
Larm

På grund av de nödställdas integritet och uppdragets karaktär publiceras inte alla larm på hemsidan. Larmen har även en viss fördröjning för att säkerställa informationens korrekthet.