Segelbåt med drevhaveri

Under eftermiddagen ringer en av räddningsledarna på Sjöfartsverkets Sjö- och Flygräddningscentral JRCC upp stationens jourskeppare och meddelar att man har en 43-fots segelbåt med drevhaveri ute vid Agön. I samråd bestäms att man ska segla in till Hudiksvall där vi möter upp någon timme senare.

Det händer ibland att vi har besättning som har jobb som gör att dom bara kan gå på brådskande uppdrag under arbetstid och då är det perfekt att kunna "boka in" haveristerna så som blev fallet med den aktuella segelbåten.  

En mäktig pjäs.

Det var i samband med att man skulle gå in i Agö storhamn efter en skön segling upp från Gävle/Söderhamn som besättningen ombord på segelbåten revade seglen, startade motorn och la i drift för att enkelt ta sig in i storhamn. Det lät dock väldigt konstigt och man inser snabbt att drevet har rasat och med sten och annat intressant i vattnet relativt nära är goda råd dyra och snabbt hissas segel igen för att kunna ta sig ut på vitt vatten igen där man anropar Sjö- och Flygräddningscentralen JRCC (Callsign "Sweden Rescue"). Då läget inte bedöms som akut tar JRCC kontakt med jourskepparen på stationen som i sin tur kontaktar segelbåtens besättning.

I samråd kommer vi överens om att segelbåten, en Arcona 430, ska seglas in till Hudiksvall där vi möter upp för att ta båten in till brygga. Samtidigt som besättningen på Arconan seglar sätter vi igång och roddar med hamnvärden och kommunens hamnansvarige om vart vi ska göra av segelbåten som behöver lyftas och med sin storlek och tyngd inte lämpar sig att lyftas överallt i vår hamn.

En ETA (Estimated Time to Arrival) beräknas till strax efter klockan 17.00 vilket blir perfekt men seglingen går dock snabbare än beräknat så segelbåten ankras upp en stund i hamnbassängen. Rescue Evert Taube med besättning lämnar kaj och tar sig ut dom cirka 200 metrarna till haveristen och kopplar segelbåten långsides för bogsering till Reffelmansviken där mobilkran ska kunna lyfta och där båten kan stå på land några dagar utan att vara i vägen. Arconan är en lång, tung och relativt djupgående pjäs i förhållande till "Tauben" och när vi kommer fram till bryggan i Reffelmansviken så blir det en liten brottningsmatch mot vinden innan vi lyckas få fast förtöjningstamparna i bryggan.

Vi hjälper våra haverister med lite telefonnummer till bland annat kranförare och biluthyrning innan vi lämnar för att göra radarprov med en blivande skeppare.

Utryckning
Räddningsstation:
Larm inkommer:
Uppdragstyp:
Förebyggande utryckning

På grund av de nödställdas integritet och uppdragets karaktär publiceras inte alla larm på hemsidan. Larmen har även en viss fördröjning för att säkerställa informationens korrekthet.