Segelbåt på grund med okänd position

Det är fredagkväll och klockan har precis slagit 19:00 när personsökarna ljuder högt om ett sjöräddningslarm norrut. Larmet har inkommit till Sjö- och flygräddningscentralen via VHF-radio men position och status på båt och besättning är oklar. Någon telefonkontakt går inte att upprätta.

Rescue Olof Wallenius avgår på 8 minuter från Vässarö och Rescue Sunnanö på 13 minuter från Öregrund. Under framkörningen ropar vi på haveristen via VHF men kan inte få någon kontakt.

Vid ankomsten till den ungefärliga platsen söder om Björns fyr kan Rescue Sunnanö se den förmodade haveristen. Vi får fortfarande inte kontakt med någon ombord men kan ana en person på akterdäck. 
Sista biten fram sker genom mycket grunt och stenigt område dit Rescue Olof Wallenius inte kan nå fram. En (och den enda som varit ombord) nedkyld person påträffas och fokus blir först att ta hand om den. Efter klädbyte och lite positiv stämning återfår personen energin en aning och efter förstärkningar från besättning från Rescue Olof Wallenius kan vi påbörja försöken att få loss båten. Efter ca 3 timmar görs ett sista försök att få loss båten. Med alla kilo sjäräddarna själva kan bidra med i fören så stiger rodret och båten är flott. Nu återstår det att ta sig ur det steniga området efter en stund kan vi förtöja haveristen på närliggande gästbrygga. Båtens skeppare tas dock med i värmen i Rescue Olof Wallenius till Öregrund där vi ordnat med sovplats på Epokgården. 
Bunkrade och klara för nästa uppdrag kl 02:10.

Besättning Rescue Sunnanö:
Tina Persson
William Östlin
Jari Aalto

Besättning Rescue Olof wallenius:
Johannes Kollig
Björn Weideskog
Philip Magnusson

Utryckning
Räddningsstation:
Larm inkommer:
Händelse:
Grundstötning
Aktivitet:
Kontroll
Lossdragning
Utsända enheter:
Väderförhållanden
Vindstyrka:
1.6 - 3.3
Vindriktning:
SW
Våghöjd:
0 m
Siktförhållanden:
Mycket god sikt

På grund av de nödställdas integritet och uppdragets karaktär publiceras inte alla larm på hemsidan. Larmen har även en viss fördröjning för att säkerställa informationens korrekthet. Positioneringen visar en radie på cirka en sjömil.