Sjöräddning och Sjöambulans

Dagens första uppdrag gäller en Maxi 909 med rigghaveri strax utanför Arkösund. Vi lämnar kaj med Rescue Ingrid af Slättö och beger oss mot aktuell position. På plats lägger vi upp riggen på segelbåten och bogserar in den till Arkösund. När Rescue Ingrid af Slättö är på väg in med haveristen kommer nästa larm från SOS och nu gäller det en patient med andningssvårigheter som behöver komma till sjukhus. Vi bemannar båt nr 2, Rescue Ingegerd Ramstedt, som lämnar kaj och beger sig söderut till området runt Harstena. Efter 10 minuters färd kommer nästa larm men det kommer lite längre ner i texten. Åter till Rescue Ingegerd Ramstedt som på plats gör ett första omhändertagande och transporterar sedan till ambulans 9350 som tar över transoprten till Sjukhus.

Uppdrag/larm nummer 3 gäller en segelbåt i vattnen utanför Gustaf Dalen som tar in vatten. Nu bemannar vi båt nr 3, som är Rescue 935, som lämnar Arkösund och sätter kurs österut i öppet hav. I detta uppdrag larmas även Lotsbåt 212 och Sjöfartsverkets helikopter i Visby ut. När Rescue 935 har ca 15 min kvar till haveristen är Lotsbåt 212 på plats och kan koppla och påbörjar bogsering till Hävringe. I samverkan med Rescue 935 beslutar man att bogsera till Oxelösund då det går grov sjö i kombination med kraftig vind.

När ovan nämnda enheter är i arbete kommer uppdrag numner 4 som gäller en person som ramlat i båten och slagit sig illa. Som tur är finns Kustbevakningens enhet KBV 313 i aktuellt område och de går till patienten och ser till att denne kommer till väntande ambulans för transport till sjukhus.

Stort tack till alla samverkande parter för gott samarbete denna intensiva fredag.

Utryckning
Räddningsstation:
Larm inkommer:
Uppdragstyp:
Larm

På grund av de nödställdas integritet och uppdragets karaktär publiceras inte alla larm på hemsidan. Larmen har även en viss fördröjning för att säkerställa informationens korrekthet.