Sjöräddningslarm - Eftersök

Klockan är strax innan 22.30 på lödagskvällen när Sjö- och Flygräddningscentralen (JRCC) larmar ut ett sjöräddningslarm i området runt Hästholmen norr om Hornslandet.

Inringare har hittat en kajak med tillhörigheter flytande upp och ner och då det inte går att utesluta att någon är i nöd larmas ett stort antal resurser för att på ett så effektivt sätt som möjligt söka av området.

Från Hudiksvall avgår Rescue Evert Taube med fyra personer ombord och når angivet sökområde cirka 35 minuter efter avgång. Norrifrån ansluter Rescue Hedvig och Rescue Gustaf B. Thordén som också utses som OSC (On-Scene Coordinator, räddningsledarens ögon och förlänga arm på plats). Polis och kommunal räddningstjänst är också larmade och ansluter landvägen med en mindre båt och resurser för landsök. Deltagande räddningsbåtar påbörjar sök i olika sektorer som tilldelats av räddningsledaren på JRCC och kort in i söket meddelar Rescue Hedvig fynd, en flytväst som man avser kontrollera. När besättningen närmar sig ser man att flytvästen inte är tom och försöker komma nära för att bekräfta, i samband med det har också sjöräddningshelikoptern från Umeå anlänt i området och kan snabbt bekräfta att det är en person. Personen vinschas upp i helikoptern för snabbast möjliga transport in till sjukhus. Under söndagen bekräftar polisen att personen tyvärr är avliden och att anhöriga har underrättats.

 

I insatsen deltar:

Rescue Evert Taube, RS HudiksvallRescue Hedvig, RS LönnångerRescue Gustaf B. Thordén (OSC), RS LönnångerSjöräddningshelikopter Lifeguard 005, Sjöfartsverket Umeå226-4070, Norrhälsinge RäddningstjänstPolis, landpatrull och helikopterLotsbåt Pilot 793, Sjöfartsverket Ljusne

Utryckning
Räddningsstation:
Larm inkommer:
Uppdragstyp:
Larm

På grund av de nödställdas integritet och uppdragets karaktär publiceras inte alla larm på hemsidan. Larmen har även en viss fördröjning för att säkerställa informationens korrekthet.