Snälla, gå inte ut på isen

Stanna på land tills kylan och minusgraderna återvänder och isarna stabiliserats. Enligt rådande prognos är det drygt en vecka bort och frågan är om vi har någon is kvar då.

Under de två senaste dygnen har det omkommit 6 personer i samband med händelser kopplat till isfiske. Vid den senaste olyckan i Sörmland omkom två isfiskare i 75-80 årsåldern. Under torsdagen omkom fyra män i 65-75 årsåldern i Småland när de två yngre försökte rädda de äldre männen som gått igenom isen. Vid Ekerö i Mälaren gick flertalet personer (oklart om det var 3-6 st som plurrade) genom isen och blev räddade av Sjöfartsverkets helikopter, räddningstjänst och våra kollegor från stationen på Munsö. Personerna på Ekerö fördes till sjukhus med ambulans med livet i behåll.

Vid plusgrader och stark sol kan isarna förändras mycket snabbt. Isen kan gå från bärig till issörja på 15-20 minuter. Bärigheten på en värmepåverkad is är svår att bedöma då solstrålarna kan tränga ner mellan de lodräta iskristallerna och få den att smälta inifrån. Svarta kärnispartier absorberar värme och kan snabbt tappa all sin bärighet trots att den är över 15 cm tjock.

Den bästa tiden att njuta av vårisar är tidigt på morgonen innan solen hunnit påverka isen alltför mycket. Ett tips för att hålla koll på vårisens status är att pika i 45 graders vinkel. Blir det Sockerbitar istället för små isflisor är det hög tid att kliva av. Tyvärr är det så varmt i Mälardalen just nu att inte isarna hinner stabiliseras under natten, Från Sjöräddningssällskapet uppmanar alla att under inga omständigheter ge sig ut på isen överhuvudtaget. 

 

Våris på Gorran
På morgonen gick den utmärkt att skrinna på men när denna film spelades in vid tvåtiden kunde jag lätt hoppa igenom 20 cm is.

Lita inte på din flytoverall

Vid olyckan i Sävsjö hade de omkomna fiskarna flytoveraller. Tyvärr är flytoverall är ett missledande namn som invaggar brukaren i en falsk säkerhet. En flytoverall är inte är en överlevnadsdräkt, även om det är uppenbart att många tycks tro det. I många fall kan en flytoverall vara betydligt sämre än en räddningsväst och vanliga kläder. Drar man åt benremmar får man dessutom inte ut vattnet som kommer in vid halsen och ärmarna och helt plötsligt har man 70-100 kg till som ska upp över iskanten. De flesta flytoveraller säljs med uppmaningen att man ska nyttja den med flytväst. Tyvärr är det väldigt få isfiskare som har det. Vi uppmanar alla brukare av sk. flytoveraller att läsa denna artikel som bl.a förklarar varför man inte får sälja sk. flytoveraller i Finland sedan 11 år tillbaka. Hade det inte varit för pandemin hade vi bjudit in alla intresserade att testa sina flytoveraller under kontrollerade förhållanden. Vi lovar att återkomma med denna möjlighet när restriktionerna lättar


 

Utryckning
Räddningsstation:
Larm inkommer:
Uppdragstyp:
Förebyggande utryckning

På grund av de nödställdas integritet och uppdragets karaktär publiceras inte alla larm på hemsidan. Larmen har även en viss fördröjning för att säkerställa informationens korrekthet.