Tre i vattnet efter färd med vattenskoter

Klockan 16.02 fick vi larm från Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC) och det gällde en större vattenskoter som observerats stå mot land och en person har, enligt den som larmat via 112, hört personer skrika.

Vi lämnar kaj i Arkösund klockan 16.15 och sätter kurs mot en position på Finnfjärden och där mellan Norra och Södra Finnö. JRCC larmar även ut Life Guard (helikopter) från Visby. Under gång får vi uppdatering om skadeläget, tre personer har hamnat i vattnet och simmat iland på södra Finnö. Vattenskotern har hamnat på land på närmaste ö.

Samtidigt är Polis och tre ambulanser är på väg till Södra Finnö. Vi är framme vid olycksplatsen 16.44 där helikopterns ytbärgare redan är på plats hos två utav pojkarna. Den tredje pojken vet vi i det läget inget om men får besked att han tagit sig till sitt hem som är i närheten. Ytbärgaren rapporterar läget för oss och vi möter två pojkar som är kraftigt nedkylda. Vi tar ombord dem på Rescue Ingegerd Ramstedt, tar av alla blöta kläder och tar på dem filtar. Vi avgår mot Slättö brygga på Södra Finnö, ankomst 17.34, där ambulans och Polis ankommer inom några minuter. Pojkarna blir omhändertagna av ambulanspersonalen och vi vänder hem till Arkösund och lägger till vi kaj 18.16.

Allt slutade lyckligt och stort tack till alla inblandade för fin samverkan.

Ett extra stort tack till de privatpersoner på land som larmade via 112. Ni gjorde skillnad!

Utryckning
Räddningsstation:
Larm inkommer:
Händelse:
Kollision
Aktivitet:
Räddning från land
Sök
Utsända enheter:
Väderförhållanden
Vindstyrka:
5.5 - 7.9
Vindriktning:
NE
Våghöjd:
0.2 - 0.5 m
Siktförhållanden:
God sikt

På grund av de nödställdas integritet och uppdragets karaktär publiceras inte alla larm på hemsidan. Larmen har även en viss fördröjning för att säkerställa informationens korrekthet. Positioneringen visar en radie på cirka en sjömil.