Postkodlotteriet

2022 delade förmånstagarorganisationerna på över 1 miljard kronor och av dessa fick Sjöräddningssällskapet 16 miljoner.

Överskott går till utvalda organisationer

Lotteriets överskott går till ett antal utvalda förmånstagarorganisationer, som på olika sätt arbetar för bättre villkor för människor, djur och natur.

Men med sin lott bidrar man också till en bättre värld. Totalt har Postkodlotteriet fördelat mer än 12 miljarder kronor till förmånstagarna sedan starten 2005. Sjöräddningssällskapet är oerhört stolta och glada över att vara en förmånstagare i Postkodlotteriet. 

Under förmånstagarfesten 2020 fick vi även motta 15 miljoner kronor till att driva ett projekt där vi undersöker möjligheterna att med hjälp av ny teknik använda vätgas, vilken produceras av lokal vind och sol, för att täcka en räddningsstations hela behov. Vi är mycket glada över att ha tilldelats dessa pengar, som ges inom ramen för Postkodlotteriets drömprojekt.

I Svenska Postkodlotteriet har lottköparna chans att vinna tillsammans med sina grannar. 40 % av lotteriets omsättning går tillbaka till lottköparna i form av vinster.

Så använder vi gåvorna från Postkodlotteriet

  • Utvecklat en ny båtklass, 11-meters PostkodLotteri-klassen.
  • Byggt en 12-meters räddningsbåt ur Sjöräddningssällskapets Victoria-klass.
  • Gett ut fyra nummer av vår populära tidning Trossen Junior, om sjö-, is- och båtvett för barn i skolåldern. Tidningen är kostnadsfri att beställa och används såväl av enskilda familjer såväl som av skolklasser, skogsmullar och seglarskolor.
  • Sjösatt en helt ny utbildningsorganisation för morgondagens frivilliga sjöräddare.
  • Satsat än mer på miljön genom att anpassa båtar till miljöbränsle, installerar miljötankar för säker bunkring i närheten till stationen och köper båtliftar, för att komma bort från behov av bottenmålning samt för att förlänga båtens livstid.
  • Satsar på film för genomslag i TV: sjösäkerhet till alla i folkbildande syfte.