Allan och Allan lever vidare

I juni 2019 blev Sjöräddningssällskapet två Allan rikare. Då namngavs Rescue Allan Öhman och Rescue Allan Mattsson, två Rescuerunners som kunde byggas tack vare två testamenten.

Reportage
Sjöräddningssällskapet
Publicerad19 okt 2020
Namngivning för Rescue Allan Öhman och Rescue Allan Mattsson

Rescue Allan Öhman placerades på räddningsstationen i Vadstena-Motala. Rescue Allan Mattsson fick åka till RS Grötvik utanför Halmstad på självaste nationaldagen och kom snabbt till nytta.

–  Det är så långgrunt här, och många som badar. Vi får ofta larm om saknade barn, och är beroende av att kunna göra standnära sök, säger Anders Lindvall, stationsansvarig på RS Grötvik. Vi använder den också vid grundstötningar för att kunna komma nära haveristen med bogsertross.

Anders Lindvall berättar att Rescue Allan Mattsson utrustats med en plotter. Ofta är skoterföraren snabbast på plats och kan efter att ha fått på sig torrdräkt, flytväst, hjälm och Rakel-enhet, ge sig iväg själv och navigera fram till larmplatsen utan att behöva följa efter stationens 12-metersbåt. RS Grötvik hade tidigare en av de första Rescuerunners som byggts, men eftersom den deltagit i princip alla stationens uppdrag var de i stort behov av en ny. De två testamentena som möjliggjorde bygget var inte riktat till någon station, utan skotrarna placerades där behovet var som störst. Rescue Allan Mattson har nu tjänstgjort i ett år, och Anders Lindvall är nöjd.

–  Den är helt ovärderlig för oss.

Läs mer om hur du testamenterar till oss här

Läs mer om Rescue Allan Matsson här

Läs mer om Rescue Allan Öhman här