”Man ska ge med varm hand”

Det är tack vare generösa donationer som Sjöräddningssällskapets flotta har kunnat växa. Nu har Sjöräddningssällskapet fått förmånen att namnge tre nya räddningsenheter.

Nyhet
Sjöräddningssällskapet
Publicerad14 maj 2024
Rescue Joakim Hedin
Rescue Joakim Hedin, stationerad hos RS Fjällbacka, är en båt i Hallberg Rassy-klassen.

Utan människor som givmilt väljer att donera till Sjöräddningssällskapet hade den verksamhet och räddningsflotta som byggts upp sedan 1907 inte funnits. Under de senaste veckorna har Sjöräddningssällskapet fått namnge tre nya enheter efter två generösa donationer. 

Rescue Joakim Hedin

Den 28 april hölls namngivningen av Rescue Joakim Hedin, en 15 meters räddningsbåt i Hallberg Rassy-klassen placerad hos RS Fjällbacka

– Jag frågade vad de [Sjöräddningssällskapet] hade högst på sin önskelista och det resulterade i en båt i Hallberg Rassy-klassen stationerad i Fjällbacka, berättar Joakim Hedin, donator till Rescue Joakim Hedin, och fortsätter:
– Det kändes väldigt bra att det blev just Fjällbacka, det är ett område där sjöfarten är väldigt intensiv året om. 

Rescue Joakim Hedin
Sjöräddningssällskapets vd Lars Samuelsson tillsammans med Joakim Hedin med familj. 

– Min uppfattning är att man ska ge med varm hand, under tiden man lever. Dels behövs det och dels får man ju själv uppleva den glädjen som det ger.

Rescue Joakim Hedin kommer på sikt att ersätta Rescue Leif Johansson som under 2025 flyttar till RS Luleå.

Rescue Elisabet och Rescue Kjell

Den 8 maj namngavs ytterligare två enheter, denna gång hos RS Bua. Tack vare en generös donation av Yvonne Hjelm kunde Rescue Elisabet, en enhet i Hallberg Rassy-klassen, och Rescue Kjell, en enhet i Rescuerunner-klassen namnges.  

Rescue Elisabet och Rescue Kjell
Yvonne Hjelm tillsammans med sonen Mikael och stationsledningen hos RS Bua

Namnen ligger Yvonne varmt om hjärtat och under namngivningen förklarade hon varför enheterna namnges till just Rescue Elisabet och Rescue Kjell. 
– Elisabet var min mormors namn, min mammas namn och så även mitt. Det var två rejäla fruntimmer som hade varit med om två världskrig, vad det nu innebär. De kunde också det mesta – mjölka kor och permanenta grannens hår, berättar Yvonne under namngivningen. Att döpas efter några som kan det mesta, är väl en alldeles ypperlig start för en räddningsbåt.

Rescue Kjell namnges efter Yvonnes Hjelms tvillingbror och tillika lillebror.
– Han var ett änglabarn, han kom, log och vände om. Och jag har många gånger saknat en bror och tänkt på honom väldigt ofta. 

Enheterna med Yvonnes hyllning till mormor, mamma och bror kommer att vara stationerade hos RS Bua. Redan tre dagar efter namngivningen ryckte Rescue Elisabet ut på sitt allra första sjöräddningslarm