Motorrumsbrand på T-56

Brand på motortorpedbåt T-56

Idag kl 14:48 fick vi larm om brand på en militärbåt utanför Gålö med 20 personer ombord. Vi hade precis kommit tillbaka från ett uppdrag och kastade loss med Björn Christer inom en minut. 

På väg fram sökte vi info om vad för sorts båt det handlade om, fick då att det var en motortorpedbåt och efterfrågade bränsletyp och om den var bestyckad. Glädjande nog diesel och ej bestyckad. Även RS Ornö larmades samt KBV utöver kommunal räddningstjänst. 

Trots att de utlöst släcksystem och stängt ventilerna till bränsletankarna gick den en kilometer till på ”tomgång”, vilket gjorde att de tog sig till Gålöbasens norra hamn och beordrade därefter att samtliga 25 skulle överge fartyget. 

När vi kom fram som första enhet säkerställde vi att alla människor var i säkerhet. Därefter orienterade vi med chiefen om läget ombord och lämnade sedan ett förslag på åtgärd till räddningsledaren från Södertörn:

1. Kyl med skärsläckare, gå därefter in i maskinrummet med rökdykare.
2. Lägg på rökdykarförstärkning. 
3. Beakta stabilitet. 

Själva utrymmet med bränsletankarna var avdelade och inte direkt hotade, däremot var temperaturen på däck mycket hög och skorna började smälta när man gick ovanpå maskinrummet. 

Vi förberedde vatten för rökdykarna och skärsläckaren. Det blev dock rökdykning som gällde.

Efter ca 30 minuter hade rökdykarna släckt branden. För stabilitetens skull fick de även stänga ventilerna så att inte fartyget vattenfylldes om någon slang brann av. 

En stor resuruppbyggnad genomfördes på plats med flertalet brandstationer. Även ambulanshelikopter och läkarbil anlände. Inga personskador.  

/RS Dalarö
Helge, Johan, Lasse

Ditt namn/era namn skrivs ut här