Om is och dess svagheter

Många är vi som gillar att snöra fast skridskorna och glida över isen eller ta med pimpelspöet och få en lugn stund på våra frusa vatten. Men isen kan vara förrädisk. Här har vi samlat information för att du ska kunna lära känna isarna och få en tryggare tur på sjön.

Reportage
Sjöräddningssällskapet
Publicerad18 jan 2024
Bilden visar en istäckt sjö

Det är skillnad på is och is. En 20 cm tjock is kan vara mindre hållbar än en is på 5 cm. Allt beror på vilken kvalité och struktur isen har. För att du ska kunna vara säker på isen är det viktigt att du förstår hur den beter sig. Vi har pratat med isexperten Jonas Ettemo som hjälper oss att reda ut hur isen beter sig, hur du bedömer den, var den är svagare och några tumregler på hur tjock isen bör vara.

Innan du beger dig ut på isen bör du även se till att du ha rätt utrustning, samt att du vet hur du ska agera om du eller någon i ditt sällskap trillar igenom isen

Hur bedömer man isen?

Att lära sig bedöma isens bärighet är svårt. Det går att läsa sig till en viss kunskap men det är först när man är ute på isen och testar kunskapen i praktiken som man verkligen lär sig. 

– Det finns inget enkelt svar på vad som är bra och vad som är dålig is. Det viktigaste när du är ute är att vara medveten om riskerna och förstå hur isen beter sig. Ju mer du vistas på den desto bättre lär du känna den, säger Jonas. 

– Om du lär dig att känna till en svaghet, se en svaghet, se en trolig orsak och se en misstänkt förändring i isen är du på god väg att till att få en säkrare tur på isen, fortsätter han. 

Känna till en svaghet

Innan du ger dig ut på sjön kan det vara bra att lära känna området. Planera din utflykt, prata med den lokala skridskoklubben eller fråga dig runt på lokala forum. Är det ett ställe du ofta besöker kanske du till och med vet var isen ofta är tunn. Om du aldrig varit där tidigare kan du fråga folk i området om de känner till några ställen du bör undvika. 

Finns det sjökort eller kartor över området är det ett bra sätt att få lokalkännedom. Studera sjökortet för att ta reda på var grunden finns och hitta ställen där isen kan tänkas vara tunnare. 

Se en svaghet

Det är också viktigt att hålla koll på isen och dess struktur. En ny is är ofta knottrig och inte lika hållbar men efter ett par dygn, när den tjocknat till, brukar den bli slät. 

Dock kan det vara svårt att upptäcka en svaghet i isen när snön ligger. Då får du använda din ispik för att kontrollera isens bärighet. 

Se en trolig orsak

Går du genom isen finns det nästan alltid en trolig orsak till varför isen är tunn just där. Längre ner på sidan finns en ramsa som du bör lägga på minnet för att minnas isens svagaste ställen. 

Se misstänkt förändring i isen

Isen förändras hela tiden. Genom att se förändringar i isen kan du upptäcka dess lurigheter. När du ser något som avviker finns två val – Antingen åker du fram och kollar hur hållbar isen är med ispiken eller så åker du åt ett annat håll. 

Här är isen svagare

Utöver att hålla koll på isen finns det några ställen där den ofta är svagare. Det finns en bra ramsa som du bör lägga på minnet som går så här: 

Vid sund, grund, brunn, 
inlopp, utlopp, avlopp, 
udde, råk, ränna, 
bro, brygga och i vass
är isen ofta kass!

Generellt sett är isen svagare i skärgårdar och hav än de är i insjöar. Det beror främst på konstanta strömväxlingar som orsakas av vattenståndsförändringar.

När du är ute på isen bör du se upp för till- och frånflöden, sund, uddar, utsläpp och grund. På det här ställena är isen ofta mycket svag. Samma sak gäller vid broar, bryggor och vass.

Du bör även hålla koll på råkar, vilket är kraftiga sprickor i isen, vindbrunnar samt båtrännor. 

Hur tjock ska isen vara?

Det finns inget enkelt svar på hur tjock isen ska vara. Det är väldigt många parametrar som påverkar isens bärighet. En fem cm tjock is kan vara starkare än en is som är två dm tjock.

En vanlig tumregel och den gängse rekommendationen brukar dock vara att tio centimeter tjock is håller för drygt 1 ton för varje kvadratmeter. Men så länge du har rätt utrustning och vet hur du ska använda den, behöver det inte vara så farligt att trilla i.