Så gör du om isen brister

Isar kräver stor respekt och det gäller att ha rätt utrustning. Men vad ska en egentligen göra om isen går sönder? I artikeln har vi samlat information om hur du ska agera om du själv eller någon annan går igenom isen.

Reportage
Sjöräddningssällskapet
Publicerad27 jan 2024
Jonas Ettermo visar hur du använder isdubbar

Isen kan vara förrädisk. Genom att ha rätt utrustning och att lära sig om hur isen kan förändras har en kommit långt för att undvika olyckor på isen. Men risken att isen gå sönder finns alltid och det är därför viktigt att veta hur du ska agera om du går igenom isen, eller om någon annan skulle göra det. 

Så gör du om du går igenom isen 

Vänd dig åt hållet du kom ifrån

Du vill försöka komma upp från det hållet som du kom ifrån. Där vet du att det finns is som håller. Befinner du dig nära land kan du istället försöka ta dig dit.   

Behåll lugnet

Får du ner andningen och kan behålla lugnet blir du mer klartänkt och kan på ett metodiskt sätt ta dig an nästa steg. 

Ropa, använd visselpipan eller ring 112 för att påkalla hjälp 

Nu är det bra att påkalla uppmärksamhet. Du kan ropa, men lättast är att använda en visselpipa. Rent undermedvetet kommer du dessutom ta djupare andetag när du har en visselpipa i munnen. 

Vid behov, ring 112. Det är alltid bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite. Du kan alltid ringa tillbaka och berätta att faran är över. 

Använd isdubbar för att ta dig upp 

Ta loss isdubbarna från fästena och arbeta metodiskt för att komma upp. Behåll handskarna på. Sätt i båda dubbarna, cykla baklänges med benen för att få upp rumpan och åla dig upp. Ta inte ett stort tag utan försök att arbeta nära kroppen med isdubbarna.

Håll dig på mage 

För att vara säker på att isen håller är det viktigt att du inte reser dig upp direkt när du kommit upp ur vaken. Åla dig istället bort från det svaga området.

Byt om 

Om du har med dig ett torrt ombyte är det nu en bra idé att ta dig till en vindskyddad plats för att byta om. Har du inget ombyte bör så snabbt som möjligt komma in i värmen efter som de blöta kläderna gör dig snabbt hypoterm. Finns det ingen varm plats inom räckhåll kontakta 112.

Se när isexperten Jonas Ettemo tar sig upp ur en vak

Så gör du om någon annan går igenom isen  

Ring 112 

Om du ser någon gå igenom isen är det viktigt att du så fort som möjligt larmar 112. Det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite. Det går alltid att ringa och berätta att faran är över. 

Närma dig vaken

Grundregeln är att närma dig vaken från samma håll som den nödställde. Detta för att minska risken för att isen ska brista för dig.  

Flythjälp 

Ta med dig flythjälp eller se till att du är säkrad bakåt. Det är viktigt att du inte riskerar din egen säkerhet. 

Ta med dig något långt 

Om du har möjlighet är det bra att ta med sig något långt som den nödställde kan ta tag i. Detta kan vara en räddningslina, ispik, stav eller en trädgren. På så vis kan du behålla avstånd från vaken. 

Kastar du en räddningslina, tänk på att kasta den långt förbi personen vaken för att sedan genom sidoförflyttning få den närmare personen. 

Sträck inte fram handen 

När du räddar någon ur en isvak är det viktigt att du inte sträcker fram din egen hand. Gör du det är det stor risk att du själv hamnar i vattnet. Dessutom finns det risk att isen brister igen av bådas gemensamma tyngd om du får upp personen ur vaken.  

Ta det lugnt 

Tänk på din egen säkerhet och ta det lugnt. Det underlättar både för dig själv och den nödställde.  

Den bästa säkerheten är förebyggande 

Att falla igenom isen kan vara en obehaglig upplevelse, men med rätt kunskap och förberedelse kan både du och dina nära hantera situationen säkert.   

Viktigt att komma ihåg är att den bästa säkerheten börjar med förebyggande åtgärder. Undvik osäkra isar och ha alltid lämplig utrustning och kunskap för nödsituationer. Genom att följa dessa råd säkerställer vi att våra vinteraktiviteter förblir härliga och framför allt säkra. 

Fler artiklar om issäkerhet

På vår sida om issäkerhet kan du hitta fler artiklar om hur du håller dig säker på isen. Här ser du alla artiklar om issäkerhet.