RS Vadstena/Motala summerar 2022

År 2022 har just avslutats och vi kan konstatera att de två föregående år, ”pandemiåren” som gjorde stor ökning lokalt för oss i uppdrag och larm, men har nu åter landat på ett snarlikt ”normalår”. Vi har äntligen kommit igång med övningsverksamhet och utbildning igen som i viss del fick ställas in under ”pandemiåren” för undvika smittspridning.

Nyhet
Erik Molander
Publicerad1 jan 2023 RS Vadstena/Motala
I somras fick vi besök av skådespelaren Eva Röse i Motalahamn när de spelade in nya Göta kanalfilmen 4. Foto: Erik Molanderlarm norr om Göteborg. Foto: Erik Molander
Fotograf:Erik Molander

Under 2022 har vi lagt stort fokus på att fortsätta samla in pengar, material, arbetskraft osv. till vårt stationshusbygge. Självaste bygget är nu igång men vi behöver fortfarande fortsatt stöd för att slutföra projektet. Läs mer om stationshusprojektet och hur just du kan hjälpa oss.

Vi vill passa på att tacka alla som stötta oss under det gångna året, medlemmar och donatorer!

Statistiken ovan visar räddningslarm & förebyggande larm för stationen Vadstena-Motala.
Statistiken ovan visar räddningslarm & förebyggande larm för stationen Vadstena-Motala.

Axplock från loggbok 2022

* Andra helgen i januari fanns vår svävare ”Rescue Länsförsäkringar Östgöta II” på plats i Orsa för svävarinstruktörsutbildning. Tanken är att instruktören sedan åker hem till sin egena station och fortsätter utbilda övriga frivilliga sjöräddare på stationen i svävarframförande.

* Vår svävare ”Rescue Länsförsäkringar Östgöta II” larmas på en del incidenter i början av året. Några av casen finns här;
18 januari
12 februari

* Den 20 januari tas det första spadtaget till vad som komma skall bli vårt stationshus i Mörtviken. Insamling av pengar m.m. pågår än för att slutföra projektet.

* I Vättern finns två SSRS-stationer, det är Vadstena-Motala samt Visingsö. I slutet av april träffades stationerna inför säsongen för att b.la. sy ihop samverkansformer. De två stationerna har många års tradition av god samverkan vilket vi ser väldigt positivt på.

* Vi får backa så långt som till år 2008 för att hitta ett tillfälle då en miljösamverkansövning hölls i Vättern. Men nu var det dags igen. Vi och flera aktörer deltog på en heldagsövning mellan Gränna och Visingsö där Kustbevakningen bjudet in till övning. En mycket givande övning kan konstateras.

* Som tidigare nämnts, så har vi haft två ”pandemiår” med högst begränsad möjlighet till övning och kompletterande utbildning. I mitten av maj så gjorde vi en ny variant på detta och kunde under en heldag få träna upp oss igen med hjälp av SSRS-instruktörerna Rasmus, Henrik och Mikael.

* Sjöräddningssällskapet har 74 stationer runt om i Sverige jämsmed kusten och i vissa större insjöar. Under säsongen har vi fått besök av några kollegor som passerat oss i Göta kanal då deras båtar varit iväg på uppdatering m.m.

* Vi jobbar brett, vi åker inte bara på larm i Vättern. Vi larmas till diverse olika sjöar i länet och angränsade län. I detta fall var vi i Ydre kommun på larm.

* Folk kan bli sjuka, skada sig till sjöss eller på öarna. Då hjälper vi till, ofta ihop med ambulanssjukvården. Här under är några exempel;
30 juli
30 juli
2 augusti

Den 20 februari var vi på plats med svävare från Vadstena-Motala på sjön Hjälmaren där över 140 deltagare från olika länder deltog i isjakts VM. På bilden ovan är vi påväg med en sjukvårdsväska för ta hand om en patient som skadat sig. Foto: Erik Molander

* 28 juli, då var det premiär för nya filmen ”Göta kanal 4” på biografen i Motala. Innan och efter filmen var det mingel vid självaste Göta kanal. Sjöräddningssällskapets besättning från Vadstena-Motala tillhörde de specialinbjudna till premiären. Vi fick även en gåva under premiären, 5.000 kronor, och om filmen får över 150.000 besökare kommer vi få 10.000 kronor till för vår verksamhet, rädda liv till sjöss.

* I november hölls Sjöräddningssällskapets Riksmöte i Göteborg dit alla 74 stationer var inbjudna med representant från varje station. Ett bra tillfälle för informationsspridning och ”brobyggande”.

* I mitten av november deltog vi på en samverkansövning som Sjöfartsverket höll i. En givande övning och bra att få samverka med andra aktörer.

* Vem vill inte bada frivilligt med jultomtemössa på huvudet i slutet av december? Jo en hel del faktiskt. Sjöräddningssällskapet fanns på plats också.

* Vi gjorde så klart en hel del annat också under föregående år, mer från vår loggbok kan ni läsa här;

Vad förväntar vi oss under 2023?

Vår öppna 8-metersbåt ”Rescue Ivan Holmberg” befinner sig på varv på västkusten för att få ett ”ansiktslyft”. Det rör sig om att byta ut elektronik, plotter och radar b.la. som suttit som original sedan år 1997. Detta kommer bli ett bra lyft för båten och för oss som jobbar med den.

Vi har en förhoppning om att få några nya befälhavare under året som kommer som läser fartygsbefäl klass 8:a.

Och så klart, vi hoppas på stora framgångar nu med stationshuset så vi äntligen kan få bygga klart det!

Märkt bidraget "Stationshus Motala"