Hit går pengarna
Vi är en ideell förening med många frivilliga och en liten administration. Så har det varit sedan starten 1907. Det innebär att du kan vara säker på att din gåva verkligen går dit den ska – till att rädda liv. Sjöräddningssällskapet har ett 90-konto och kontrollerad därmed av Svensk Insamlingskontroll (SI).
2023
Ta del av året som gått
Varje år tar vi fram en årsbok där vi berättar hur vi har använt våra insamlade medel och vilken effekt det har gett. Du kan ladda ner den eller ta del av den i korthet nedan. Längst ned på sidan hittar du äldre exemplar av årsboken.
Våra uppdrag under 2023
Räddningstjänstuppdragen och sjuktransporterna ökade något jämfört med tidigare år, samtidigt som de förebyggande utryckningarna för medlemmar minskade något Totalt lämnade vi kaj 15 096 gånger.
2023
1 191 räddningstjänstuppdrag
De händelser där det finns en fara för liv klassas som räddningstjänstuppdrag. Under 2023 utförde Sjöräddningssällskapet 1 191 sådana uppdrag.
2023
4 193 förebyggande utryckningar
Att förebygga allvarliga olyckor är ett av Sjöräddningssällskapets ändamål. Under förra året gjordes 4 193 förebyggande insatser.
2023
851 Sjuktransporter
Under 2023 utförde Sjöräddningssällskapet 851 sjuktransporter, vilket var fler än någonsin.
2023
5 504 övningar
Att öva under alla årstider gör sjöräddarna beredda för de skarpa larmen. Under 2023 genomfördes 5 504 övingar.
Så använde vi pengarna under 2023
De största kostnaderna är drift och underhåll samt investeringar i båtar och stationshus.
2023
Drift och underhåll - 82, 6 mkr
Drift och underhåll innefattar all sjöräddning. Att utföra alla räddningsuppdrag, att öva inför dem tillhandahålla all utrustning inklusive flytvästar och räddningsdräkter och att hålla alla stationshus igång. Det innefattar också underhåll av räddningsenheterna, som kan innebära allt från en filterbyte till att förlänga livet på en räddningsbåt med ett motorbyte.
2023
Båtar - 72 mkr
Vår modell bygger på att stå på egna ben bland annat genom att utveckla och bygga våra egna båtar och finansiera verksamheten på egen hand, utan en krona från staten. För att räddningsflottan ska vara hållbar och stabil krävs framtagning och nyproduktion av räddningsenheter. Ny teknik och nya metoder ger båtar som är lättare att framföra och kräver mindre bränsle.
2023
Stationshus - 7, 1 mkr
Stationshusen fyller en viktig funktion. De är en naturlig samlingsplats vid övningar, möten och under lediga dagar. Samtidigt är de förråd, arbetsplats och en plats för vila under jour. De möjliggör också för frivilliga som inte bor nära en station att vara engagerad.
2023
Utbildning - 7, 2 mkr
Utbildning är ett centralt ben inom svensk sjöräddning, och det främsta verktyget för att rädda liv till sjöss. Att hantera kritiska situationer, navigera i alla farvatten och väderförhållanden, att manövrera olika båttyper, utföra grundläggande sjukvård och möta människor i kris – det är mycket en sjöräddare ska behärska.
2023
Sjösäkerhet - 5, 5 mkr
Vi la under 2023 5,5 mkr på sjösäkerhet och internationellt arbete. Vi driver frågor och deltar i utvecklingsprojekt inom sjöräddning och sjösäkerhet, och är proaktiva inom utveckling av sjösäkerhetsmetoder, material och tekniker. Vi samarbetar ständigt med universitet och internationella samverkanspartners inom till exempel massräddning.
2023
Kommunikation och insamling - 18, 9 mkr
Kunskap förebygger olyckor. Att sprida sjösäkerhetsinformation är därför ett av våra ändamål. Varje år samlar vi in cirka 200 miljoner kronor genom medlemsintäkter, gåvor och donationer. Medlen fördelas mellan stationerna
så att föreningen har lika goda möjligheter att uppfylla ändamålen var än i landet vi befinner oss.
Ladda ner våra årsböcker
Ladda ner Sjöräddningssällskapets årsbok för 2023 här
Ladda ner Sjöräddningssällskapets årsbok för 2022 här
Ladda ner Sjöräddningssällskapets årsbok för 2021 här
Ladda ner Sjöräddningssällskapets årsbok för 2020 här
Ladda ner Sjöräddningssällskapets årsbok för 2019 här
Ladda ner Sjöräddningssällskapets årsbok för 2018 här
Ladda ner Sjöräddningssällskapets årsbok för 2017 här