Årskrönika 2022

I år fyller Sjöräddningssällskapet 115 år. När 2022 går mot sitt slut kan vi se tillbaka på ett sjöräddningsår fyllt av krävande insatser i hårt väder, iskalla nätter i svävaren och bogseringar i vacker solnedgång.

Nyhet
Sjöräddningssällskapet
Publicerad14 dec 2022

Januari

Året inleddes med årets svävarträff. Där säkerställdes att svävarverksamheten fortlöper väl och att instruktörerna har samma grund att stå på för att utbilda övriga och blivande piloter på stationerna. 

Ett ovanligt larm når RS Dalarö efter att en markbrand brutit ut på en ö. Kustbevakningen lokaliserar branden och de frivilliga sjöräddarna hämtar upp Stockholms brandförsvar och beger sig mot ön.

Februari

Ensamseglare får problem i mörkret och behöver hjälp in till hamn. RS Åhus beger sig mot platsen tillsammans med SAR-helikopter och Lotsbåt. 

En person från land ser ett okänt föremål på havet. RS Lomma larmas ut och när de kommer fram möts de av en kraftigt nedkyld person. På plats finns även en fiskebåt som hjälper till. Personen plockas upp och förs till sjukhuset med en kroppstemperatur på 30 grader. 

Mars

Fiskebåt långt utanför Väderöarna tar in vatten. RS Fjällbacka larmas ut tillsammans med Sjöfartsverkets helikopter. Fiskebåten kan gå för egen maskin mot land och länspumpa med egna pumpar samtidigt som RS Fjällbacka följer med som säkerhetsbåt tills att läget har stabiliserats.

Tre personer trillade genom isen på sjön Sommen. RS Vadstena/Motala befann sig på E4:an med svävaren på släp och begav sig mot platsen.

April

Nästan vindstilla, rätt utrustning och lång erfarenhet av att paddla kajak. Ändå skedde olyckan som nästan kostade honom livet.

En olyckshändelse ledde till oljeutsläpp i Göteborgs skärgård. RS Rörö, RS Skärhamn och RS Hovås hjälpte till all söka efter oljan för att sedan rapportera fynden.

Den 2 april namngavs Rescue Länsförsäkringar Halland som är stationerad vid RS Grötvik.

Maj

Passagerarfärjan Diana tar in vatten efter en grundstötning. RS Trosa och RS Arkösund larmas ut tillsammans med enheter från Sjöfartsverket och Kustbevakningen.

På Vättern hölls en stor miljöräddningsövning där Kustbevakningen stod som värd. RS Visingsö och RS Vadstena/Motala var med och övade bland annat på att dra ut länsor för att stoppa spridning av ett utsläpp.

Under maj namngavs Rescue Anita Carlsson från RS Stenungsund och Rescue Teddy från RS Munsö/Ekerö.

Juni

En ensamseglare med rigghaveri i utsatt läge behöver hjälp. I vind på 12 m/s och vågor upp emot tre meter bemannar RS Strömstad två enheter och beger sig mot platsen tillsammans med en enhet från RS Fjällbacka.

En motorbåt kapsejsar utanför Kalmar och tre personer hamnar i vattnet. En segelbåt ser allt hända och larmar men kan inte plocka upp haveristerna på grund av sjögången.

Fyra båtar namngavs under juni månad. Rescue Sunnanö vid RS Öregrund, Rescue Lars Söderman vid RS Munsö/Ekerö, Rescue Jannersten vid RS Uppsala och Rescuerunner Todlas vid RS Räfsnäs.

Juli

Sjöräddning sker över alla gränser, även nationer emellan. Som när RS Strömstad hjälpte en norsk haverist i samverkan med de norska frivilliga sjöräddarna. 

Att hjälpa till vid grundstötningar tillhör vanligheterna under fritidsbåtarnas högsäsong. Som här vid räddningsstationen RS Siljan/Runn där den grundgående Rescuernunern kom väl till pass. 

På onsdagens eftermiddag ringer det på jourtelefonen vid RS Öregrund. Den här gången var det ägaren till en vacker träsnipa som hörde av sig. Tändningslåset var trasigt och motorn gick inte att starta. Eftersom man redigt fällt sitt ankare var det ingen panik.

RS Höganäs namngav under juli sin enhet Rescue Kullen och RS Värmdö namngav Resuce Sven Salén. 

Augusti

Sensommaren kan bjuda på magiska solnedgångar. Som när RS Bua bogserade hem en segelbåt eller när RS Simpevarp och RS Mönsterås gjorde detsamma mitten av månaden.

Vid Kullahalvön överraskas elva kanotister av högre sjögång än väntat, och vissa har fallit ut kanoterna. Sjöräddarna vid RS Torekov rycker ut. 

Under augustis sista dagar uträttar i samverkan sjöräddarna en av årets mest krävande uppdrag. Färjan Stena Scandica får blackout efter en brand och ombord finns 299 personer. Läs om insatsen här och här.

Under september namngavs Rescue William Eriksson som är placerad vid RS Stockholm. 

September

Två vuxna och ett barn gått på sten med propellern i inloppet till Malören i Luleå skärgård. Då sjöhävningen är minst 1,5 meter och vattenståndet -27 så är risken för stor för att gå in i hamnen, så sjöräddarna vid RS Luleå gör en ny plan. 

Den 27 september faller en ensamseglare som har fallit överbord som följd av kraftig sjögång. Larmet aktiverar flera aktörer, däribland Kustbevakningen och de frivilliga sjöräddarna vid RS Arkösund. 

I slutet av september får besättningen vid RS Smögen två larm. Det första gällde båt med tamp i propeller på förmiddagen och det andra en fritidsbåt som drivit upp på land. 

Oktober

En man drar fisk utanför ön Korpen i Trosa skärgård när något plötsligt faller något ur skyn. Detta var starten på en hel rad av händelser som kom att spelas upp och sysselsätta Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen och Sjöfartsverket i samverkansövningen San Remo.

I Lomma hamn fattar en byggnad eld och sjöräddarna ombord på Rescue Casque assisterar räddningstjänsten med vattenkanoner. 

I Fjällbackas skärgård driver en haverist mot en ö efter att motorn stannat. En person har hoppat i och håller båten från land, och får snart hjälp av både förbipasserande och av RS Fjällbacka. 

November

RS Kållandsö får i november larm om en segelbåt från en observant person på land. Båten befinner sig utanför Jarlehus i riktig hårt väder. Det blåser omkring 20 sekundmeter och snöfall. Efter ett par försök får sjöräddarna över en bogsertamp och kan dra in båten till hamn. 

En mörk kväll när det råder -7 grader, dimma, dis och bitvis snö får sjöräddarna vid RS Storsjön ett larm om en drivande motorbåt. Efter nästan en timmes framkörning kunde de lokalisera båten med hjälp av radar och en blinkande lampa.

RS Munsö/Ekerö får larm efter att allmänheten sett en person i vattnet. De beger sig mot platsen, hjälper den nödställda upp och ser till att personen hålls varm tills ambulansen kommer.

December

På Lucia hamnar en ensamseglare utanför inloppet till Falsterbo då motorn havererat. Rescue Snow från RS Falsterbokanalen anländer sjövägen, två sjöräddare via bil landvägen och kan lotsa in anländande kommunal räddningstjänst, ambulans och polis. Den nedkylde seglaren kommer halvblöt iland med vår assistans. 

RS Arkösund har sedan sommaren ökade möjligheter att hjälpa till på land. På Nobeldagens kväll får sjöräddarna ett larm om brand i ett bostadshus. Den specialutrustade stationsbilden Rescue Söderbergs kör dit och i samverkan med räddningstjänsten kommer branden under kontroll.